Het vernieuwde nijntje museum is geopend

opening vernieuwd nijntje museum, foto Jelle Draper
Feestelijke opening van het nieuwe nijntje museum (Alle foto’s door Jelle Draper)

In Utrecht is op 21 juni het nieuwe nijntje museum feestelijk geopend. Burgemeester Sharon Dijksma en de jarige nijntje openden samen het museum met een gouden sleutel. Het vernieuwde museum is bijna verdubbeld in oppervlakte en beschikt over een museumcafé, een 360 graden projectie en verschillende themaruimtes.

Niet alleen de bestaande zalen zijn vernieuwd, ook heeft het museum twee nieuwe themaruimtes: ‘de boerderij van jan’ en ‘de winkel van betje’. Voor voorscholen en primair onderwijs zijn hierbij speciale lesprogramma’s ontwikkeld. Ook nieuw is ‘de leeszaal van nina’, waar boekjes liggen om uit (voor) te lezen. Dit is ook de plek waar regelmatig voorleesmomenten worden georganiseerd. En op de route door het museum komen bezoekers vanzelf langs een 360 graden projectieruimte. Hier is een voorstelling te zien met boris beer in de hoofdrol.

Toegankelijk voor iedereen

Het nijntje museum is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters, dicht bij hun belevingswereld en op hun formaat. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking. Naast visuele spellen, zijn er spellen met reliëf en van verschillende tactiele materialen. Zo zijn er voelspellen, geurkastjes en beweegspellen. Prikkelgevoelige kinderen kunnen tot rust komen in een van de prikkelarme cabines. De voorleesmomenten zijn in verschillende talen en er worden rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd.

Café en winkel

In het museumcafé kunnen bezoekers genieten van een hapje en drankje, geheel in de stijl van nijntje. Merchandise van nijntje is nog steeds te koop aan de overkant van de straat: in de winkel in het Centraal Museum. Verschillende producten zijn exclusief voor het museum gemaakt.

Trots op het vernieuwde museum

Om de uitbreiding financieel mogelijk te maken hebben zowel Mercis bv als de VriendenLoterij genereus bijgedragen. De inrichting van het nijntje museum is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Fonds Kindercultuurfonds.

Marco Grob, zakelijk directeur nijntje museum: “Wij vinden de uitbreiding en herinrichting van het vernieuwde nijntje museum erg geslaagd. Het museum biedt al onze bezoekers veel comfort en zorgt voor een onvergetelijke ervaring in de wereld van nijntje en haar vriendjes.”

Vanaf donderdag 22 juni 2023 is het museum open voor publiek en zijn alle kinderen welkom om het museum te komen ontdekken. Wel wordt aangeraden om voorafgaand aan het bezoek tickets te reserveren.

nijntje museum
Agnietenstraat 2, Utrecht
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper

nijntje museum, foto Jelle Draper