Wat is een hout beton schutting?

schutting van beton en hout

Als u op zoek gaat naar een schutting komt vaak de term ‘hout beton schutting’ naar voren. Maar wat is dat eigenlijk voor soort schutting en hoe ziet het eruit? U leest het hieronder.

Hout en beton

De naam hout beton schutting is eenvoudig te verklaren, want het gaat om een schutting waarin de materialen hout en beton gecombineerd worden. Dat zorgt voor stevige constructie waardoor de tuinafscheiding goed blijft staan en lang meegaat.

De meest voorkomende combinatie is betonpalen met een betonband en daarboven houten tuinschermen. Omdat de betonband vooral bedoeld is ter ondersteuning van het houten tuinscherm is deze niet helemaal zichtbaar. Naast het ondersteunen van het tuinscherm heeft de betonband nog een voordeel, het voorkomt namelijk het contact van het hout met de grond. Hierdoor kan er geen vocht in het hout trekken en zal het tuinscherm langer meegaan.

Soorten hout beton schuttingen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een hout beton schutting omdat er veel combinaties mogelijk zijn. Hierdoor kunt u dus altijd een schutting vinden die precies bij uw tuin past. Het beton is verkrijgbaar in lichtgrijs en donkergrijs oftewel antraciet. Het vormt letterlijk de basis voor de schutting vanwege de stevigheid. En het voordeel van beton is dat het ook onderhoudsvriendelijk is.

U kunt kiezen voor een eenvoudige hout beton schutting met betonpalen en een lage betonband die het houten scherm ondersteunt en beschermt tegen vocht uit de grond. Dit is heel geschikt als u houdt van een natuurlijke uitstraling, want er is veel hout zichtbaar.
Als u graag een robuustere schutting wilt, dan is een hogere betonband ook mogelijk. Met een hoge betonplaat is het beton wat meer in beeld in combinatie met het houten tuinscherm erboven, hierdoor heeft het een stoere uitstraling. Bovendien kunt u dan ook spelen met contrast door bijvoorbeeld een licht tuinscherm te combineren met donkergrijs beton.

Mag het nog wel wat stoerder, dan is een dubbele betonplaat een goed idee. Hierdoor wordt het beton nog wat hoger en is het echt onderdeel van de schutting. Het houten tuinscherm is dan korter. Om het geheel nog meer karakter te geven, zijn er ook betonplaten met een motief, zoals een rotsmotief of leisteenmotief.

Afwisseling

Houdt u van afwisseling in de tuin? Denk dan eens aan een combinatie van een hout beton schutting en andere tuinafscheidingen. Tussen de hout beton delen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor schanskorven met natuursteen of juist groene delen door er een klimophaag tussen te laten groeien.

Kortom: met een hout beton schutting zijn de mogelijkheden eindeloos!