Schutting: zelf maken of niet?

schutting maken

Een schutting zorgt voor privacy en is een ook een manier om je tuin nog mooier te maken. Er is ontzettend veel keuze en het kiezen van een tuin schutting is dan ook niet makkelijk. Heb je er al eens aan gedacht om zelf je schutting te maken? Lees meer over de voor- en nadelen hiervan.

Schutting maken

Het grootste voordeel van zelf een tuinafscheiding maken, is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe het eruit komt te zien. Hierdoor kun je dus iets maken wat precies bij jouw tuin past. De stijl, de uitstraling, de hoogte en de lengte: alles is helemaal af te stemmen op jouw wensen. Het is wel fijn als je ook een beetje handig bent, want zelf aan de slag gaan is leuk, maar een schutting plaatsen is ook wel een behoorlijke klus. Heb je weinig of geen ervaring? Dan kan het handig zijn om iemand te zoeken die kan helpen, bijvoorbeeld een handig familielid. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je schutting bedenken en een professional inhuren om hem te monteren.

Het materiaal van een schutting bepaalt de uitstraling ervan. De meest gekozen materiaalsoort voor een tuinafscheiding is hout. Een tuinhout schutting heeft nu eenmaal een mooie natuurlijke uitstraling. Maar er is heel veel keuze in tuinhout waardoor je kunt zorgen dat de schutting helemaal bij jouw stijl past. Hou je van een natuurlijke tuin met veel groen? Dan kan het mooi zijn om te kiezen voor een schutting met natuurlijke houtkleur. Kies bijvoorbeeld voor de mooie lichte uitstraling van geïmpregneerd hout, dit is bovendien ook een voordelige keuze. Heb je wat meer budget, dan kun je denken aan een tuinafscheiding van hardhout. De kleur is wat donkerder en daardoor is de uitstraling ook wat luxer. Bovendien is de levensduur van hardhout langer dan van geïmpregneerd hout.

Een andere optie is om je schutting zelf te voorzien van een kleur. De laatste tijd is de zwarte schutting in opkomst. Zwart hout is een mooie manier om een strakke tuinafscheiding te creëren die dankzij de zichtbare houtnerf en houtstructuur ook een natuurlijke uitstraling heeft. Bij veel winkels kun je overigens ook tuinhout kopen dat al een kleur heeft. Handig, want dan hoef je niet zelf aan de slag met beits of verf.

Schutting laten maken

Zelf een schutting maken is leuk, maar het nadeel is dat het ook een behoorlijke klus kan zijn. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe lang de schutting moet zijn en waar deze van gemaakt wordt. Maar je wilt er natuurlijk wel een tijdje van kunnen genieten, dus is het belangrijk dat de constructie stevig is en de planken goed gemonteerd worden.

Twijfel je of je het zelf kunt? Dan is het misschien handig om een professional, zoals een timmerman of hovenier in te schakelen. Het bedenken en ontwerpen van je schutting kun je uiteraard gewoon zelf doen. Het voordeel van de professionele hulp is dat je ook van tevoren kunt overleggen of jouw ideeën haalbaar zijn. Zo weet je zeker dat je een schutting krijgt die precies bij je wensen past, maar dat het ook stevig staat en je er dus een tijd lang plezier van hebt!