Hoe webdesign is veranderd in de laatste 10 jaar

webdesign

Online volgen de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op. iets wat 10 jaar geleden helemaal in was is vandaag de dag vaak totaal niet meer relevant. Datzelfde geldt op het gebied van het ontwerpen van websites en andere pagina’s op internet. Door de jaren heen heeft webdesign zich in enorm rap tempo ontwikkeld. Inmiddels zijn er voor een goede website dan ook een aantal dingen echt not done, zoals bijvoorbeeld een pagina die niet responsief is voor mobiele gebruikers. Vrijwel iedereen is er dan ook aan gewend dat alles optimaal werkt, ongeacht vanaf waar en met welk apparaat je een website bezoekt. 

Wat maakt web design zo belangrijk?

Een goed ontwerp voor een website is ontzettend belangrijk. Iemand die hier niets vanaf weet zal het misschien niet weten, maar bij een goede website wordt er letterlijk aan alles gedacht. Dat gaat zo ver dat er zelfs een lettertype en kleuren worden gebruikt dit het publiek waarvoor deze bedoeld is aanspreken. Een voorbeeld is dat wanneer het om iets vrolijks gaat wat over het algemeen voor een jonge doelgroep is, er veelal felle en lichte kleuren worden gebruikt, om dit zo goed mogelijk uit te stralen. 

Voor ieder soort bedrijf is een ander soort ontwerp geschikt. In Nederlandse online casino’s wordt er vaak gekozen voor mooie en interactieve designs, waardoor het voor bezoekers en gokker lijkt alsof de tijd stilstaat. Tijdens het spelen ben je van alle gemakken voorzien en kun je overal in een klik bij. En of je nu op een mobiel apparaat op via een desktop speelt, dat maakt daarbij geen enkel verschil. Maar als een website een wat serieuzer thema heeft, dan wordt er vaak voor een wat serieuzer uiterlijk gekozen. Met een goede webdesigner is namelijk alles mogelijk!

Wat is er allemaal veranderd in het laatste decennium?

Misschien wel het meest opvallend, is dat sinds de digitale revolutie alles steeds ingewikkelder lijkt te worden rond online diensten en producten. Ironisch genoeg willen klanten en bezoekers van webshops juist zo snel mogelijk online kunnen winkelen. Het is heel gebruikelijk dat je binnen enkele klikken een product selecteert, betaald en laat verzenden. Kost dit teveel moeite of het proces om af te rekenen erg gecompliceerd, dan kost dit menig webwinkel al snel klanten.

En daarmee slaan we misschien wat webdesign betreft wel de spijker op zijn kop. Aan de voorkant wordt alles steeds makkelijk voor gebruikers en hebben ze alles binnen mum van tijd geregeld. Aan de achterkant komt er juist steeds meer bij kijken om een website zo goed mogelijk te kunnen ontwerpen. Baanbrekende designs, nieuwe technologieën en creatief denken zijn daarom steeds meer doorslaggevend bij een goed ontwerp. Als webdesigner mag je daarom geen enkele trend meer missen. Voor je het weet loop je namelijk achter en dat kan fataal zijn. 

Trends uit het verleden en voor de toekomst

De trends hebben elkaar in het afgelopen decennia rap opgevolgd. Vele daarvan ontwikkelen zich steeds verder. Momenteel zijn bijvoorbeeld animaties, asymmetrische lay-outs, pastelkleuren en abstracte ontwerpen nog in. Bij verouderde websites zie je vaak dat deze als nogal verwarrend kunnen overkomen, door de kleuren en lettertypen die worden gebruikt en de algehele indeling. Dat verdwijnt dus steeds meer naar de achtergrond. Inmiddels zien de meeste websites er juist strak uit en zijn deze daardoor overzichtelijker dan ooit. Deze trend lijkt zich voorlopig dan ook nog wel even door te gaan zetten.