Wat kun je kopen met cryptomunten?

digitale munten Cryptocurrency of cryptomunten zijn razend populair. Mensen lijken ze vooral te gebruiken om te investeren. Maar kun je ook daadwerkelijk iets kopen met deze munten? Veel gebruikers hebben een digitale wallet met daarin bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of Dogecoin.

Kopen en verkopen doen mensen vaak via zogenaamde traders als Bitvavo of crypto brokers als LiteBit. Dat doe je daar vaak gewoon met euro’s en met die euro’s betaal je over het algemeen je dagelijkse boodschappen en de spullen die je nodig hebt. Rechtstreeks betalen met crypto komt niet vaak voor, maar is wel degelijk mogelijk. Wij geven je een aantal bijzondere en opvallende voorbeelden.

Auto’s

Je zou verwachten dat we af zouden trappen met Tesla. De auto’s van dit merk waren een tijd af te rekenen met Bitcoin en Elon Musk overweegt ook om nu Dogecoin als betaalmiddel in te stellen, maar momenteel is het niet mogelijk om met crypto een Tesla af te rekenen. Wel is het mogelijk om via online platformen BitCars en AutoCoinCars een auto af te rekenen met een digitale munt.

Eten

In Nederland is het nog niet echt ingeburgerd, maar in bijvoorbeeld de VS en Australië accepteren veel filialen van Subway en Burger King Bitcoin als betaalmiddel. Andere munten zijn nog geen optie. Je ziet dat Bitcoin hierin echt wel koploper is. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Ook de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods heeft betalen met Bitcoin als optie.

Reizen

Voor reislustige types is Bitcoin een handige uitkomst. Zo kun je met deze munt je hotel betalen bij Expedia, één van de grootste zoekmachines voor accommodaties wereldwijd. Wil je ook je vlucht afrekenen met Bitcoin dan kun je daarvoor terecht bij AirBaltic. Zij vliegen bijvoorbeeld van Amsterdam naar de Baltische Staten. Van daaruit kun je overstappen naar allerlei locaties in Oost- en Noord-Europa. Ook een ruimtereis met Virgin Galactic van Richard Branson is met BitCoin af te rekenen.

Internet

Online diensten zijn vanzelfsprekend al het verst met de acceptatie van crypto. Zo kun je rechtstreeks vanuit je digitale wallet afrekenen bij Microsoft/Xbox, Twitch, en meerdere VPN-diensten. Ook premium diensten afnemen bij Reddit kan op deze manier. Je kunt ook BitCoin doneren om hiermee de Wikimedia Foundation of Wikileaks te ondersteunen.

Educatie

Je kunt het verdiende geld ook omzetten in onderwijs. Dat is altijd een slimme investering. Veel online universiteiten en scholen bieden die mogelijkheid aan. De bekendste zijn Treehouse en de European School of Management and Technology (ESMT). Op de universiteit van Nicosia in Cyprus is het zelfs mogelijk om de module Master in Blockchain and Digital Currency te volgen. Het collegegeld kan natuurlijk betaald worden met digitaal geld.

Kunst

Ook kunst is te koop met crypto. Veel aanbieders van NFT’s accepteren dit moderne geld, maar ook een prestigieus veilinghuis als Christie’s biedt deze mogelijkheid. Handig voor als de door jouw gekozen munten plots hard stijgen en je altijd al hebt gedroomd van een echte Picasso aan de muur.