Xomatok geeft kleur aan barsten in stoep

Xomatok
Foto’s © Xomatok. Fotografie: Alf A. Nieto

Stevig doorgroeiende bomen zorgen soms voor barsten en scheuren in de stoep of het wegdek. Aan de ene kant misschien een slordig gezicht, maar het is ook mooi om te zien hoe de natuur zijn eigen gang gaat. De Peruaanse kunstenaar Xomatok ziet er vooral een artistieke uitdaging in.

Als je wandelt door de wijk Roma Norte in Mexico-Stad (wat trouwens een van de leukste wijken in de stad is) kun je met eigen ogen zien wat Xomatok daar met de scheuren in de stoep heeft gedaan. Waar in Nederland de stoep vaak betegeld is, kiezen ze in andere landen vaak voor beton of asfalt. Als je daar de natuurkrachten van boomwortels op loslaat, ontstaan stevige scheuren.

Kracht van de natuur

Xomatok voorzag de zijkant van die scheuren van felle kleuren, wat een bijzonder effect geeft. Alsof het asfalt sowieso die kleuren aan de binnenkant heeft. Het geheel zorgt voor een mooie interventie in de straten van de stad en toont de kracht van de natuur. Xomatok zegt hierover het volgende: “Deze reeks interventies brengt ons dichter bij een bewuste ervaring op straat, door de tussenkomst van de scheuren in het beton die de kracht van de natuur onthullen die aanwezig is in het stadsleven, een toespeling op de onthulling van andere realiteiten die er parallel aan bestaan.”

Er zijn in totaal 5 van deze interventies te vinden in Roma Norte. De kunstenaar heeft de serie de naam Manifestos gegeven. Het project kwam tot stand in samenwerking met Heart, Mano de Obra, kunstenaar Drbarret en fotograaf Adan Eye. Eerder schreven we op Mixed Grill over het werk van Xomatok in de stad Lima.

Xomatok

Xomatok

Xomatok

Xomatok

Xomatok

Xomatok

Xomatok

Xomatok

Via: Colossal