Tart de zwaartekracht met deze sculptuur van LEGO

hoe werkt dit?

Het lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Jason en Kristal Allemann van JK Brickworks ontwierpen een simpel bouwwerk van LEGO waarmee je de zwaartekracht kunt tarten.

De constructie oogt simpel en is eenvoudig te maken, maar wat je ermee kan, is behoorlijk bijzonder. Als je dit leest, dan heb je waarschijnlijk al de afbeelding hierboven bekeken. Zo niet, doe dat eerst even goed. Met behulp van twee gebogen palen en drie LEGO-kettingen kun je een geweldige truc uithalen.

Buckminster Fuller

Het ontwerp is gebaseerd op een verschijnsel dat tensegrity heet. Deze term is bedacht door Buckminster Fuller, die het toepaste bij de constructie van zijn geometrische koepels. Bij tensegrity (wat een samentrekking is van tension en structural integrity) houden trek- en drukkrachten elkaar in evenwicht. De Needle tower II van kunstenaar Kenneth Snelson in de tuin van het Kröller-Müller Museum is één van de bekendste voorbeelden van dit verschijnsel.

Tensegrity is dus ook toe te passen op LEGO. Het is slechts een kwestie van de constructie nabouwen en het punt van evenwicht zoeken. Op de website van JK Brickworks lees je welke onderdelen nodig zijn en hoe je de Tensegrity Sculpture bouwt. Eerder was op Mixed Grill ook al een bijzonder werk van Jason Alleman te zien.