Deze 12 kamerplanten zijn bijna niet dood te krijgen

deze plant kan bijna niet dood
Foto’s uit The Little Book of House Plants and Other Greenery van Chronicle Books

Planten geven sfeer in huis en zuiveren ook nog eens de lucht. Alleen heeft niet iedereen groene vingers. Gelukkig zijn er ook genoeg kamerplanten die niet zo heel veel zorg nodig hebben. Wij stellen de 12 beste planten aan je voor.

Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)

Op de foto hierboven zie je de bamboepalm. Als je goed oplet, zie je deze plant op vrijwel ieder kantoor of in de wachtkamer van je tandarts staan. De palm is namelijk met weinig tevreden. Een iets vochtige omgeving en een klein beetje indirect zonlicht is al genoeg.

Kamerpalm (Zamioculcas zamiifolia)

deze plant kan bijna niet dood

Deze plant is echt lastig om dood te krijgen. Water heeft hij amper nodig. Alleen wat indirect zonlicht is genoeg. Een plant verzorgen was nog nooit zo makkelijk. Je kunt de Zamioculcas Zamiifolia hier kopen.

Watercacao (Pachira aquatica)

deze plant kan bijna niet dood
Deze plant met zijn coole naam is meestal te koop met een opvallende gevlochten stam. Ben jij zo iemand die juist te veel water aan de planten geeft, dan is de watercacao iets voor jou. Hij kan namelijk grote hoeveelheden verwerken. Het schijnt dat de deze plant ook heel geschikt is om een bonsai van te maken, maar dan moet je juist weer handig zijn met planten.

Kruidje-roer-mij-niet (Mimosa pudica)

deze plant kan bijna niet dood
Deze klassieker is wat minder groot dan de rest, dus deze past zelfs in de kleinste studentenkamer. Het leuke aan deze plant is dat de bladeren zich kunnen samenvouwen en weer uitvouwen. Daar komt ook de naam vandaan. Een beetje licht en af en toe water is genoeg om deze plant in leven te houden.

Yucca (Yucca elephantipes)

deze plant kan bijna niet dood
Hier heb je weer zo’n kantoorklassieker. Ook de Yucca heeft genoeg aan een beetje water en een beetje licht. In de zomer kun je hem ook buiten zetten, maar pas op met direct zonlicht. De plant moet daar voorzichtig aan wennen. In de winterperiode hoeft de Yucaa maar eens in de 2 weken water.

Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii)

deze plant kan bijna niet dood
Heb je graag een plant met bloemen? Dan is de vredeslelie een aanrader. Je zult de plant dan wel wat extra liefde moeten geven. Deze lelie is gek op een warm huis, maar haat direct zonlicht. In ruil hiervoor zal hij de lucht in je huis schoonmaken.

Drakenbloedboom (Dracaena marginata)

deze plant kan bijna niet dood
Volgens de NASA is dit de plant die je in huis moet hebben al je waarde hecht aan gezonde lucht. Ook in dit geval is er niet heel veel verzorging nodig. Zorg dat de aarde vochtig blijft en dat de plant in de schaduw blijft staan. Wie deze regels netjes volgt, zal als beloning een prachtige grote plant in huis krijgen.

Scindapsus aureus

deze plant kan bijna niet dood
Deze hangplant beschikt helaas niet over een mooie Nederlandse naam. Je zult in de winkel of in het tuincentrum dus op de Latijnse naam moeten afgaan. Hangplanten doen het goed op bijvoorbeeld de rand van een kast of in een hangende pot. Veel of juist weinig zonlicht maakt deze plant niet uit. Evenmin hoe vaak je water geeft. Deze scindapsus aureus overleeft vrijwel overal.

Kwartjesplant (Aspidistra elatior)

deze plant kan bijna niet dood
Ook deze groene vriend is praktisch ongevoelig voor verwaarlozing. Het enige dat je beter niet kunt doen is de grond te nat houden, dan bestaat de kans dat de wortels gaan rotten.

Waringin (Ficus benjamina)

deze plant kan bijna niet dood
De waringin of treurvijg is de officiële plant van de stad Bangkok. Daar kun je hem vinden als enorme boom. In ons klimaat doet de plant het beter binnenshuis en heeft deze wat meer bescheiden afmetingen. De ficus is geen liefhebber van kou en tocht, dus zolang je daarvoor waakt, moet het met de verzorging helemaal goed
komen.

Graslelie (Chlorophytum comosum)

deze plant kan bijna niet dood
Veel of weinig zon. Het maakt de graslelie weinig uit waar ie staat. Als je zorgt voor een beetje indirect zonlicht en eens per week water zal de plant als beloning mooie witte bloemen aanmaken.

Indische rubberboom (Ficus elastica)

deze plant kan bijna niet dood
Deze rubberboom heeft mooie grote bladeren en is dus een blikvanger in je interieur. Het enige wat je moet doen is zorgen voor voldoende indirect zonlicht en om de 14 dagen water. Hoe makkelijk is dat?

Alle foto’s en tips zijn afkomstig uit het boek De kleine gids voor kamerplanten van Emma Sibley dat op 1 oktober verschijnt. In dit boek vind je alle informatie die nodig is om je huis groener te maken.