Hoe komt het dat muziek zo veel met ons doet?

Susan Rogers - This Is What It Sounds Like

Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven. Voor veel mensen is het de kunstvorm waar ze de sterkste band mee hebben en de heftigste emoties bij voelen. Hoe dat komt legt Susan Rogers uit in haar boek This Is What It Sounds Like.

De naam van de auteur in combinatie met de titel van het boek doet wellicht een belletje bij je rinkelen. Susan Rogers is heden ten dage hoogleraar muziekcognitie aan het Berklee College of Music in Boston, maar is ook bekend als geluidstechnicus van onder andere Prince. De titel van het boek komt uit een van de bekendste nummers waar ze samen aan werkten: When Doves Cry.

Goede smaak

Het boek dat ze samen schreef met neurowetenschapper Ogi Ogas probeert een aantal belangrijke vragen over muziek te beantwoorden. Waarom vinden we bepaalde muziek goed of leuk en andere juist minder? Terwijl dat bij een andere persoon juist tegenovergesteld kan zijn. Bestaat er zoiets als goede muziek of een goede smaak?

Als een echte wetenschapper ontleedt Rogers muziek tot een aantal ingrediënten die bepalen wat het met je zal doen. Tekst en melodie zijn daarvan de bekendste, maar ook ritme en timbre spelen een heel belangrijke rol. Daarbij gaat het auteursduo behoorlijk diep de materie in. Zo kom je bijvoorbeeld te weten welke delen van je hersenen in actie komen bij bepaalde elementen en lees je over de verschillende onderzoeken die hierover zijn gedaan.

Luisteren

Om het geheel luchtig te houden verwijst Rogers zeer regelmatig naar liedjes of muziekstukken die je moet beluisteren om de theorieën te begrijpen. Het is dus aan te raden om dit boek te lezen wanneer je toegang hebt tot een streamingdienst of een zeer uitgebreide muziekcollectie. Door te luisteren én te lezen over de desbetreffende muziek komen de voorbeelden tot leven. Bovendien is de kans groot dat je in liedjes iets hoort dat je eerder niet was opgevallen. Als bonus zitten er tussendoor ook nog heel veel anekdotes over Susan Rogers werk als hoogleraar en producer, waarbij de verhalen over Prince natuurlijk het interessantst zijn.

This Is What It Sounds Like is in de eerste plaats een wetenschappelijk boek waarin muziektheorie en neurologie hand in hand gaan. De aanstekelijke schrijfstijl van Rogers (die goed overeind blijft in de vertaling van Frits van der Waa) en het vele huiswerk dat je als lezer/luisteraar krijgt maakt het tot een uniek boek over een zeer interessant onderwerp.