My Name is Prince is een feest der herkenning

Kostuums en gitaren van Prince

Van 8 maart tot en met 8 juni kun je je in de Amsterdamse Beurs van Berlage vergapen aan de tentoonstelling My Name is Prince. Het is de organisatoren gelukt om een groot aantal unieke items over te laten komen vanuit Paisley Park.

My Name is Prince bezoek je in de vorm van een audiotour. Wat is immers een expositie over Prince, misschien wel de beste muzikant van de laatste 100 jaar, zonder zijn muziek te horen. Je begint met de allereerste videoclip uit 1979 om vervolgens chronologisch langs een imposant stuk muziekgeschiedenis te wandelen.

Purple Rain

In de eerste zaal zie je het artwork voor de eerste albums en singles, ontwerpschetsen voor de hoes van 1999 plus een flink aantal legendarische gitaren. De mooiste is natuurlijk de Hohner MadCat Telecaster die Prince tijdens zijn gehele carrière bleef gebruiken. Daarna staat Purple Rain centraal. Vooral de originele kostuums uit die periode zijn indrukwekkend om van dichtbij te zien. Iedereen weet dat Prince niet lang was, maar als je zijn kleding van dichtbij ziet, valt dat pas echt op. Ook zie je hier schriften met originele teksten.

My Name is Prince

Daarna volgt een grote ruimte waarin je eigenlijk de rest van de carrière van Prince kunt doorlopen. Hier zie je echt heel veel moois. Van originele kleding van Sign “☮” the Times tot en met de laatste Piano & A Microphone Tour, die helaas Nederland niet meer aan heeft gedaan. Mijn favorieten zijn het wolkenkostuum uit de clip van Raspberry Beret, de Cloud Guitar uit de clip van Cream en de pet uit de clip van My Name is Prince. Ook zie je hier een aantal mooie foto’s van concerten die Prince in Nederland gaf.

Via een zaal die in het teken staat van Paisley Park en de nalatenschap van Prince en een afsluitende video loop je naar de winkel die vol staat met zaken die echte fans kunnen bekoren. Tijdens de persrondleiding waren nog niet alle schappen gevuld, maar wat er al lag was zeer interessant. Van boeken tot tamboerijnen en van pins tot een mooie Cloud Guitar.

VIP

Wie zijn ticket een upgrade geeft, mag ook de VIP-ruimte betreden. Dit deel van My Name is Prince is beslist een aanrader. In het eerste deel waan je je echt backstage bij een Prince-concert. Er hangen heel veel kostuums en je kunt zelfs een blik werpen op de sieraden en make-up van Prince. Als kers op de taart is er de mogelijkheid om een originele gitaar van Prince in je handen te houden. Hoe tof is dat? My Name is Prince is absoluut onmisbaar voor alle fans.

Kostuums en gitaren van Prince
Het wolkenpak uit de clip van Raspberry Beret
kostuums van Prince
Deze outfit droeg Prince in de video van Batdance
Kostuums en gitaren van Prince
Op deze gitaar speelde Prince in de video van Cream