50 jaar Volkswagen Golf

Alle generaties Volkswagen Golf
Foto: Volkswagen

Wat is de populairste auto in Nederland? Dat is natuurlijk de Golf van Volkswagen, die dit jaar ook nog eens zijn 50ste verjaardag viert. Een goed moment om wat cijfers en interessante informatie over de Golf te delen.

Begin mei 1974 kwam de eerste Golf uit de fabriek. Hiermee bracht Volkswagen de opvolger van de populaire Kever op de markt. Het ontwerp van Giorgetto Giugiaro verschilde radicaal met die van de Kever. De ronde lijnen werden hoekig en de luchtgekoelde motor achterin bij de Kever is bij de Golf vervangen door een luchtgekoelde motor voorin. Al snel was de Golf populairder van zijn voorganger.

En dat is de Golf nog steeds. Inmiddels zijn we aan de achtste generatie toe, maar zie je ook nog steeds oudere exemplaren op de weg. In totaal staan er vandaag (30-1-2024) 323.605 Golfjes geregistreerd in Nederland. Daarvan zijn er 202.340 als nieuwe auto door de Volkswagendealers geleverd en zijn er daarnaast nog 121.265 via de import ons land binnengekomen. Opvallend is dat de Golf van bouwjaar 2015 het meest staat geregistreerd. Dat zegt wel iets over de betrouwbaarheid van deze auto.

Hybride

In totaal heeft Volkswagen al zo’n 37 miljoen Golfjes gemaakt. Hiermee is het één van de drie bestverkochte modellen sinds de auto werd uitgevonden en hierdoor vanzelfsprekend het populairste model van Volkswagen. Dit komt mede doordat Volkswagen blijft innoveren en doorontwikkelen. Zo is de meest recente Volkswagen Golf aangescherpt qua design en voorzien van nieuwe hybride aandrijflijnen en snellere software.

Wist je trouwens dat in de jaren ’90 Volkswagen regelmatig samenwerkten met beroemde bands? Zo verschenen er speciale edities van de Golf samen met Genesis (1992), Pink Floyd (1994), Rolling Stones (1995) en Bon Jovi (1996). Echt Golf-fans geven natuurlijk meer om edities met sportievere motoren zoals de iconische GTI, V6 en R32. De op één na populairste auto van Nederland is overigens de Volkswagen Polo.