Opgerolde Volkswagen van Ichwan Noor in Reflex Gallery

Ichwan Noor - Reflex Gallery
Ichwan Noor – Beetle Sphere, 2018, Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Al eerder schreven we over de bijzondere sculpturen van Ichwan Noor. De Indonesische kunstenaar transformeert de klassieke Volkswagen Kever tot opvallende, herkenbare ballen en kubussen. Vanaf 26 mei is zijn werk te zien in Reflex Gallery.

De Amsterdamse galerie heeft de eer om de eerste expositie van kunstenaar Ichwan Noor (Jakarta, 1964) in de Benelux te mogen presenteren. De in Yogyakarta gevestigde kunstenaar geniet internationale bekendheid vanwege zijn indrukwekkende sculpturen met hybride menselijke, dierlijke en technologische vormen. Noor werkt voornamelijk met brons, staal, aluminium en hars. Reflex Gallery zal vijf grote werken op papier en een zwarte Beetle Sphere tonen.

Natuur en techniek

In eerdere werken heeft Ichwan Noor het thema transport verkend door middel van bewegende voorwerpen en figuren. Ook heeft hij een bovengemiddelde interesse in handgemaakte en organisch gevormde objecten. Menselijke of dierlijke vormen worden door hem vaak gecombineerd met technologische elementen. In toenemende mate richt Noor zich op voertuigonderdelen in nieuwe, vereenvoudigde vormen waarin hun oorspronkelijke functie wordt aangevochten.

Tentoonstelling in Jakarta

Een aantal jaren geleden nam Ichwan Noor deel aan de tentoonstelling Art Motoring: Motion and Reflection in de National Gallery of Indonesia in Jakarta. De tentoonstelling was een initiatief van de Indonesia Classic Car Owners Club. Hedendaagse kunstenaars uit Indonesië toonden er hun zienswijze op de designs van 45 klassieke auto’s. Eén van de 85 gepresenteerde werken was de Beetle Box van Ichwan Noor. De bekende Duitse auto was door hem samengeperst tot kubus. Dat was het eerste werk uit zijn Volkswagen Beetle-serie.

Opgerolde Kever

De Beetle Sphere, te zien in Reflex Gallery, gaat nog een stapje verder qua ontwerp. In dit iconische kunstwerk drijft Ichwan Noor de kenmerkende rondingen van de Volkswagen Kever tot het uiterste. De designklassieker uit de twintigste eeuw is nu verwerkt tot een perfect opgerolde bal van authentieke en gefabriceerde onderdelen. Het werk is een antwoord op de politiek geladen voorgeschiedenis en het kenmerkende ontwerp van de auto.

Het maken van de opgerolde Kever is een arbeidsintensieve klus. Noor maakt van de carrosserie een bolvormige replica van polyurethaan en giet deze vervolgens in aluminium. Dit om schade bij het omvormen te voorkomen. Daarnaast wordt afzonderlijk een passend interieur gemaakt. Om de illusie compleet te maken is de sculptuur voorzien van originele auto-onderdelen. Bijzonder aan het eindproduct is dat je de auto direct herkent, terwijl deze niet meer z’n originele vorm heeft.

Kunst tijdens het winkelen

Ichwan Noor volgde een opleiding Visual Arts aan het Indonesia Institute of the Arts (ISI) in Yogyakarta. De kunstenaar is Professor of Fine Arts aan de University of Yogyakarta. Behalve in Indonesië is zijn werk tentoongesteld in vele andere landen, zoals Singapore, Maleisië, Hongkong en Turkije. Ook is zijn werk opgenomen in de collecties van meerdere instellingen, waaronder het Museum MACAN in Jakarta, de National Gallery of Victoria in Melbourne en het Skulpturenpark Waldfrieden (van de Engelse beeldhouwer Tony Cragg) in het Duitse Wuppertal. Daarnaast is sinds vorige maand een Beetle Sphere permanent te zien in de door de Kroonenberg Groep vernieuwde Kalverpassage (voorheen Kalvertoren) in Amsterdam. Kunst kijken tijdens het winkelen dus! Ook is er werk te zien van kunstenaars Sigrid Calon (zij ontwikkelde speciaal voor dit project TRIANGULAR GRID, een kleurrijk kunstwerk dat wordt afgebeeld op de LED-plafonds in de entreegebieden van de passage), Ai Weiwei en Maarten Baas.

De expositie Beetle Sphere van Ichwan Noor is te zien van 26 mei t/m 30 juni 2018

Reflex Gallery
Weteringschans 79A
Amsterdam
Open: dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur

Ichwan Noor - Reflex Gallery

Ichwan Noor - Reflex Gallery

Ichwan Noor - Reflex Gallery

Kalverpassage
De Kalverpassage, waar ook werk van Ichwan Noor te zien is, met op de plafonds het kunstwerk TRIANGULAR GRID van Sigrid Calon.