Altijd al in het onderwijs willen werken? Dit zijn leuke opleidingen!

school. Foto: Unsplash
Vind je het leuk om met kinderen te werken? Heb je het in je om kinderen iets te leren over een passie die je hebt? Dan is het volgen van een opleiding richting het onderwijs of bijvoorbeeld de pedagogische wereld heel interessant. Je bent in dat geval dagelijks met kinderen en hun ouders bezig. Niet alleen help je kinderen om bepaalde kennis op te doen. Je bent ook een luisterend oor voor ze. Vaak bouw je al snel een band op met de kinderen. Het maakt het vak van een leerkracht uniek. Er zijn verschillende opties wanneer je een opleiding wilt volgen om in het basisonderwijs te kunnen werken. De PABO volg je het best bij NCOI. Hier worden verschillende verkorte opleidingen aangeboden om je kennis te vergroten. 

Leerkracht in het basisonderwijs slechts één optie 
Er zijn veel meer mogelijkheden dan leerkracht in het basisonderwijs worden. Je kunt bijvoorbeeld ook een onderwijs opleiding volgen richting de pedagogische wereld. In dat geval sta je niet voor de klas, maar help je docenten bij problemen waarmee zij kampen. Heeft een leerling extra hulp nodig? Speelt er iets in de thuissituatie van een kind, waar een docent zelf de vinger niet op kan leggen? In dergelijke situaties kom jij als pedagogisch medewerker goed van pas. Je analyseert de situatie en gaat het gesprek aan met het kind. Samen kijken jullie hoe de situatie verbeterd kan worden. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders of de docent. Het werk is dagelijks anders. 

Aan de slag op een middelbare school 
Op een basisschool geef je een breed pakket aan lessen aan kinderen van een vaste leeftijd. Je hebt een vaste groep, waarmee je gedurende het schooljaar een band opbouwt. Het kan ook leuk zijn om juist met kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen te werken en je te richten op een specifiek vak. Denk aan een vak dat aansluit op een hobby of passie van je. Het is mogelijk in het middelbaar onderwijs. Ga met de leerlingen uit verschillende jaarlagen aan de slag met het creëren van kunst. Laat ze hun verhaal vertellen op een wit doek. Vaak heb je op de middelbare school de mogelijkheid meer de diepte in te gaan met de leerlingen. Ook voor het geven van lessen op een middelbare school biedt op een instituut als NCOI diverse opleidingen aan.