Beroemde kunstwerken en bijpassende fietsen

fiets en kunstwerk
Foto’s: Minneapolis Institute of Arts

Het Minneapolis Institute of Arts bestaat in 2015 100 jaar. Het museum heeft voor dit jubileum 3 bijzondere fietsen laten maken.

De fietsen zijn gebaseerd op 3 kunstwerken uit de collectie uit het museum. Twee lokale ontwerpstudios, KNOCK en Treat and Company werden gevraagd om met de ideeën te komen, waarna een ambachtelijke fietsenmaker de fietsen daadwerkelijk maakte.

Afspiegeling

De 3 gekozen kunstwerken zijn zeer divers en daarmee ook een mooie afspiegeling van de rijke collectie van het museum. Het eerste werk is een van de hooibergen van Claude Monet uit 1891. Hierbij is gekozen om de verf op de fiets overeen te laten komen met de techniek van de Franse kunstschilder. Vele lagen verf zorgen voor de impressionistische uitstraling. Het houten krat voorop de fiets zorgt voor een mooie ouderwets tintje.

fiets en kunstwerk

fiets en kunstwerk

De tweede fiets is gebaseerd op een moderner kunstwerk: Tahkt-I-Sulayman Variation II van Frank Stella uit 1969. Stella liet zich inspireren door Takht-e Soleyman (troon van Salomon), een archeologische vindplaats in Iran. De kleuren en de lijnen van de eeuwenoude tempels zijn door Frank Stella verwerkt tot een abstract kunstwerk. De fiets die hierbij is gemaakt heeft dezelfde kleuren en lijnen.

fiets en kunstwerk

fiets en kunstwerk

Voor de laatste fiets is niet gekozen voor een schilderij, maar een bijzondere auto. Deze Tatra T-87 is een ontwerp van de Oostenrijker Hans Ledwinka uit 1936. De auto in het museum is gebouwd in 1948 en valt op door de derde koplamp in het midden en de gesloten wielkasten aan de achterzijde. Deze zaken zijn mooi terug te vinden bij de fiets.

fiets en kunstwerk

fiets en kunstwerk

https://player.vimeo.com/video/134038439ript>