Getest: Cowboy 4 ST e-bike

Cowboy e-bike

De e-bike is ongekend populair in Nederland. Dat zorgt ook voor een enorm aanbod in verschillende elektrische fietsen. De modellen van Cowboy vallen ons op vanwege het mooie design. Een goede reden om de fiets eens uitgebreid te testen.

Normaal gesproken rij ik altijd op een gewone fiets. De ritjes die ik maak zijn vooral ter ontspanning of voor korte ritje binnen de bebouwde kom. Ik zou niet zo snel zelf voor een e-bike kiezen, omdat ik graag sportief bezig ben en het trappen op de fiets als een gezonde work-out zie. Ik kan me wel voorstellen dat ik een mooie e-bike zou kopen als ik deze kan gebruiken voor woon-werk-verkeer. Een e-bike lijkt mij een goed alternatief voor de vervuilende auto en het drukke openbaar vervoer. Tijdens het testen van de Cowboy 4 ST heb ik dus vooral veel ritjes gemaakt voor de lol. Van even snel naar de supermarkt voor een vergeten boodschap tot een ontspannende tocht door de natuur.

Smartphone

Toen de fiets bij mij thuis arriveerde, was deze al helemaal in elkaar gezet. Het testexemplaar was vóór mij al door anderen gebruikt. Normaal gesproken moet je als je de Cowboy ontvangt nog wat onderdelen, zoals bijvoorbeeld de trappers, aan de fiets monteren. Het enige wat nog moest gebeuren was een passend hoesje voor mijn smartphone regelen. Je telefoon is namelijk een belangrijk onderdeel van deze fiets. Deze maak je aan het stuur vast, zodat je een soort cockpit krijgt met allerlei informatie. Ook gebruik je je telefoon om de fiets te unlocken én om deze eventueel te vinden mocht je niet meer weten waar deze precies staat.

Met de app van Cowboy op je telefoon heb je toegang tot een enorme schat aan informatie. Je ziet je locatie, hoeveel kilometer je nog met de accu kan maken en het actuele weerbericht. Eenmaal onderweg toont je scherm de snelheid, de afgelegde afstand, de verbruikte calorieën en eventueel de route. Handig voor als je naar een onbekende locatie op weg bent. Je hebt dankzij de bevestiging aan het stuur immers je handen vrij. Ook kan je bijvoorbeeld het licht aan en uit zetten, maar dat kan de app/fiets ook automatisch. Klein nadeel is dat het licht behoorlijk recht vooruit schijnt. In sommige gevallen wil je ook wel eens het licht wat meer voor je op de weg. Bijvoorbeeld op plekken waar geen lantaarnpalen staan.

Gretig

Het fietsen zelf op de Cowboy is heerlijk. Het allerfijnst is waarschijnlijk het feit dat je niet hoeft te schakelen. Dat doet de fiets automatisch. Vooral de manier waarop de e-bike gretig optrekt na stilstand is erg fijn. Al is het mij ook een keer overkomen dat ik in een woonerf langs paaltjes moest en dat de fiets al wilde optrekken terwijl ik rustig wilde manoeuvreren. Het leverde geen botsing op ofzo, maar net iets meer intelligente controle zou mooi zijn. Wellicht komt dat in een volgende update, want de makers van Cowboy kunnen via de app de software van de fiets updaten.

De Cowboy 4 ST is zeer fraai vormgegeven met de accu mooi weggewerkt in het frame. De fiets is stoer en stevig, maar voelt verre van log en zwaar aan. De Cowboy is dan ook een stuk lichter dan vergelijkbare concurrenten. Ook het minimalistische design spreekt me aan, al had het testexemplaar wel de optionele standaard mogen hebben. Alles zit op de plek waar je het verwacht en alles werkt ook naar behoren. Alleen over het spatbord ben ik niet te spreken. Een ritje vlak na een korte regenbui zorgde, ondanks het spatbord, dat de achterkant van mijn t-shirt onder de modderspetters zat zonder dat ik bewust door plassen ben gereden.

Batterij

De batterij is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel van de e-bike. Met een volle accu fiets je zo’n 70 kilometer. Dat is natuurlijk hartstikke prima. De batterij is eenvoudig los te maken met een sleutel, zodat je het opladen kan doen op welke plek dan ook. Over opladen gesproken: mocht je smartphone draadloos opladen ondersteunen, dan kan de fiets dit onderweg voor je doen. Een leuke gimmick die in sommige gevallen echt handig is. Je komt zo altijd met een volle telefoon op je werk of afspraak.

Cowboy heeft met de 4 ST een geweldig goede e-bike gemaakt. De fiets is relatief behoorlijk licht en de trapondersteuning is geweldig. Het feit dat de Cowboy single speed is en geen eigen display heeft zorgt dat het design lekker minimalistisch is met zo min mogelijk onderdelen die stuk kunnen. Alleen over het spatbord ben ik dus niet tevreden, maar misschien komt dat omdat de tester voor mij iets gedaan heeft waardoor deze niet goed zat.

De algehele conclusie is in ieder geval dat wij de Cowboy 4 de allerfijnste e-bike vinden waarop we hebben gereden. De fiets is te koop voor €2790. Mocht je de fiets zelf eens willen testen, dan is het mogelijk om online een proefrit te boeken.

Cowboy e-bike Cowboy e-bike