Uit welke soort fietsen kun je kiezen?

fietsen

Als er één land is waar fietsen zo ingeburgerd is, dan is het wel Nederland. Nederland is ook een van de weinige landen waar de faciliteiten voor fietsers optimaal zijn. Het hele land ligt vol met fietspaden. Maar met welk soort fiets rijd jij over de Nederlandse paden? Er is namelijk keuze genoeg. Daarom een kleine selectie.

Stadsfiets

De stadsfiets, oftewel de citybike, is Nederlands meest bekende fiets. Vrijwel alle Nederlanders hebben wel een stadsfiets in de schuur staan. De stadsfiets kenmerkt zich door relatieve eenvoud. Van oorsprong is de stadsfiets zeer simpel en is deze voorzien van een terugtraprem en is er geen versnelling aanwezig. Nu zijn er luxere modellen te koop, voorzien van handremmen en met diverse versnellingen. Kenmerk is ook dat een stadsfiets relatief zwaar is, vanaf 18 kg. Het bekendste, populairste en meest eenvoudige model van de stadsfiets is de omafiets. Wel is het zo dat de omafiets steeds vaker verdrongen wordt door de elektrische stadsfiets.

Vouwfiets

In een druk fietsland als Nederland, kan het niet anders dat er ook bijzondere exemplaren opduiken. Dit is het geval met de vouwfiets. De naam geeft het al aan; een vouwfiets is in elkaar te vouwen tot een klein pakketje en kan dan aan de hand gemakkelijk meegenomen worden. De vouwfiets wordt voornamelijk gebruikt door forenzen die met het openbaar vervoer reizen. Neem je een stadsfiets mee in de bus of de trein, dan moet je hiervoor betalen. Klap je de vouwfiets in en stap je ermee op de trein of de bus, dan kost het je niets. De vouwfiets wordt steeds beter ontwikkeld, de elektrische vouwfiets zal je steeds meer in het straatbeeld zien.

Racefiets

Sportievelingen zullen vaak voor de racefiets kiezen. De racefiets is in alle opzichten anders dan de stadsfiets. Het frame is licht van gewicht en de banden zijn smal tot zeer smal. Er is veel kwaliteitsverschil te vinden tussen de verschillende soorten racefietsen. Er zijn zeer professionele racefietsen die door professionele renners worden gebruikt, maar die zijn ook zeer prijzig. De racefiets is waarschijnlijk ook de enige fiets die zoveel onderworpen wordt aan nieuwe innovaties. Producenten blijven proberen om de luchtweerstand en het gewicht zo laag mogelijk te krijgen.

Mountainbike

De mountainbike wordt ook wel eens terreinfiets of MTB genoemd. Ga je regelmatig van de asfaltwegen af om over onverharde wegen te rijden? Dan heb je een mountainbike nodig. Een mountainbike heeft een zeer stevig frame dat dikker is dan dat van een stadsfiets. Ook de banden van de mountainbike zijn dikker en hebben een grover profiel, zodat je op iedere ondergrond goede grip krijgt. Een goede mountainbike heeft ook vering aan de voorzijde, achterzijde of aan beide kanten.