Bij St. Pauli draait het om het ouderwetse gevoel

St. Pauli uit Hamburg is een unieke voetbalploeg met heel bijzondere supporters. Ondanks de schedel uit het clublogo is de sfeer op de tribune altijd gemoedelijk.

Voetbal is niet meer wat het geweest is. Het spel op zich is nog wel hetzelfde, maar factoren als geld en geweld zijn de sport langzaam kapot aan het maken Fans van Ajax werden onlangs geconfronteerd met zeer stevige verhoging van de prijzen van de seizoenskaarten en Feyenoordfans zagen hoe zogenaamd uit naam van hun club oudheden in Rome werden gesloopt.

Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe voetbal aan het veranderen is. De Champions League is saaier dan ooit en clubs die torenhoge schulden kunnen ondanks dat toch nog voor tientallen miljoenen aan spelers kopen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

AC/DC

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is dus St. Pauli uit Hamburg. Deze club speelt niet het beste voetbal, maar de sfeer in het stadion is uniek. Opvallend zijn bijvoorbeeld de vele vrouwen op de tribune en het feit dat de spelers opkomen op de muziek van AC/DC. Dit alles komt doordat in de jaren 80 de lokale krakersscene de club heeft omarmt.

Copa90 is een YouTube-kanaal dat zich richt op de mooie kant van het voetbal: het spel, de clubliefde, de spanning voor de wedstrijd, dat soort dingen. Een verslaggever van Copa90 ging naar Hamburg en maakte de volgende video: