Recensie: Meindert Talma – Eenmaal Oranje

meindert talma de rode kaarten eenmaal oranje artwork
Vandaag barst officieel de Oranjegekte los in Nederland. Een vast onderdeel daarvan zijn liedjes over het Nederlands Elftal en Oranje. Deze liedjes zijn eigenlijk alleen te genieten na een paar biertjes en de euforie van een overwinning. Gelukkig heeft Meindert Talma daar een positieve uitzondering op gemaakt. Samen met de gelegenheidsband De Rode kaarten maakte hij een album over voetbalinternationals.

Voor de teksten voor dit album heeft Meindert Talma gezocht naar bijzondere en bijna vergeten anekdotes over voetballers die ooit (eenmaal) in Oranje hebben gespeeld. Het album opent op komische wijze met de Koning van de Kluts. Hierin worden bijnamen van Nederlandse voetballers opgesomd. Briljant in zijn eenvoud met een refrein dat geheid in je hoofd blijft zitten.

Daarna wordt de stemming is somberder. Talma vraagt zich af waarom het Bert van Marwijk geen wereldkampioen is geworden en zingt over een eenzame vrouw die verliefd is op een man die lijkt op Edwin van der Sar. Echt tragikomisch wordt het weer met Wilhelmus. Dat gaat over Barry van Galen, die tijdens zijn enige interland van de zenuwen niet het Wilhelmus durft te zingen. In zulke korte verhaaltjes is Meindert Talma op zijn sterkst, een combinatie van een sterk verhaal en een aanstekelijk refrein.

Daarna volgen liedjes over de keuze die jongens met een dubbele nationaliteit moeten maken (Marokko of Nederland), een voetballer die de kerk boven het voetbal verkiest (Lena) en het tragische verhaal van voetballer Marcel Peeper (1000 stukken). Daartussen springt één nummer ertussenuit. Voetballers met baarden en snorren gaat over het feit dat voetballers vroeger echter kerels met baarden en snorren waren en nu zich onderscheiden door op felgekleurde schoenen te spelen. Zou daar het verschil liggen?

Het album sluit af met vrolijke Oekie Hoekema. Net als het openingsnummer een opsomming van namen van voetballers. Met open mond zit je te luisteren naar alle grappige of exotische namen, waarvan Oekie Hoekema de mooiste is. Ook dit nummer krijg je voor de rest van je leven niet meer uit je hoofd.

Eenmaal Oranje staat niet alleen vol met mooie voetbalanekdotes, over het album zijn zelf ook mooie verhalen te vertellen. Zo is het opgenomen in de kantine van voetbalclub VV Helpman, waar Ronald en Erwin Koeman als kleine jongens voor het eerst op het voetbalveld stonden. De komende dagen kun je Meindert Talma & de Rode Kaarten live bewonderen door heel het land. Tijdens het concert in de Vera in Groningen zal ook Oekie Hoekema aanwezig zijn. Daarna zal de band dagelijks optreden tijdens Oerol.