Prachtige kunst in lelijke ruimtes

mooi en lelijk

Bij het kijken naar kunst draait het allemaal om context. Niet voor niets doen musea en galeries hun best om de kunstwerken zo mooi mogelijk te presenteren of hang jij thuis je mooiste kunstbezit op de beste plek in het huis.

Kunstenaar Paul Kremer (die zelf ook mooie schilderijen maakt) draait het om en onderzoekt wat een lelijke omgeving met een kunstwerk doet. Denk bijvoorbeeld aan een reproductie van een wereldberoemd kunstwerk in de wachtkamer van de tandarts of kunst in een fastfoodrestaurants.

Ouderwets

Doordat Kremer vaak de lelijke plek goed uitzoekt (de meeste afbeeldingen zijn gemaakt met Photoshop) verdwijnt er een groot deel van de magie. Neem bijvoorbeeld het werk van Mark Rothko hierboven dat net even te goed kleurt bij de lelijke gordijnen. Of een schilderij van Kazimir Malevitsj dat de strijd moet aangaan met een ouderwetse keuken. Kremer heeft zelfs het afzichtelijke inrichting van het huis van de McCallisters uit Home Alone gebruikt. Daar hangt nu L’origine du monde van Gustave Courbet aan de muur.

Meer voorbeelden zie je op de website Great Art in Ugly Rooms.

mooi en lelijk

mooi en lelijk

mooi en lelijk

mooi en lelijk

mooi en lelijk

mooi en lelijk

mooi en lelijk

mooi en lelijk