Citytrip naar Parijs? Bezoek nu de Pinault Collection in de gerenoveerde Bourse de Commerce

Pinault Collection
Foto: Patrick Tourneboeuf.

Plan je in het najaar een culturele citytrip naar Parijs? Dan mag een bezoek aan de gloednieuwe Pinault Collection in de gerenoveerde Bourse de Commerce niet ontbreken. Dit gebouw werd in een volledig nieuw jasje gestoken door de Japanse architect Tadao Ando. De Bourse de Commerce huisvest nu de privécollectie van kunstpaus François Pinault.

Klassieke musea, maar ook nieuwe trendsetters in de Franse hoofdstad

Het is toch wel iets in Parijs. Ben je van plan om na het zien van klassiekers als de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe, de Champs- Élysées en Centre Pompidou ook eens een museum te bezoeken, dan is de keuze gigantisch groot. Naast klassiekers zoals het Louvre en Musée D’Orsay zijn er ook interessante plekken die opgericht zijn door privéondernemers. Denk bijvoorbeeld maar aan de Fondation Louis Vuitton of nu aan de gloednieuwe Pinault Collection in de Bourse de Commerce.

Opvallende tentoonstelling gepland in het najaar met Luc Tuymans

Naast de vaste collectie, die je het hele jaar door kunt bewonderen, belooft de Pinault Collection een plaats te worden waar je terecht kunt voor opvallende tentoonstellingen. Dit najaar is het bijvoorbeeld de beurt aan de Belg Luc Tuymans. Zijn schilderijen gaan de dialoog aan met de kunstwerken van de Zwitserse Miriam Cahn en de Braziliaanse Antonio Obá.

Museum vlak bij het bruisende Forum des Halles

De Bourse de Commerce is in de achttiende eeuw gebouwd in het centrum van Parijs. Het gebouw ligt vlak bij het winkelcentrum Forum des Halles, waar eveneens een groot metrostation gevestigd is. Jarenlang deed het gebouw dienst als beursgebouw, maar het verloor deze functie. Na een grondige en jarenlange renovatie is het in 2021 geopend voor het grote publiek. Het stelt nu een deel van de kunstcollectie van de Franse miljardair François Pinault tentoon. Een ander deel van deze rijke collectie was al langer te bewonderen, zoals in het Palazzo Grassi in Venetië.

Origineel gebouw met zorg gerestaureerd

Volgens de Franse kwaliteitskrant Le Monde heeft architect Tadao Ando het gebouw met zorg gerestaureerd. “Ando is erin geslaagd een evenwicht te vinden tussen geschiedenis en een hedendaagse ingreep, die zo weinig mogelijk aan het oude gebouw raakt”, aldus de krant.

Op het grote binnenplein van het ronde gebouw, onder het grote glazen dak, staat nu een betonnen ring met een diameter van 30 meter en een hoogte van 9 meter. Deze cilinder doet dienst als hoofdgalerij. Tussen het gebouw en de binnenmuur van de Bourse de Commerce loopt een gang met trappen. Deze trappen leiden naar de twee niveaus van tentoonstellingszalen in de vleugels rondom de ring, en ook naar het auditorium in de kelder.

Een toekomstig topmuseum in Europa

De Pinault Collection is alweer een nieuwe trekpleister in Parijs, en ook op Europees vlak is het een topper tussen alle nieuwe musea die dit jaar al geopend zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het geheel nieuwe het Munch museum in Oslo, waar je twee versies van de Schreeuw van Munch kunt bewonderen.

Lekker eten en shoppen in het Forum des Halles

Na je bezoek ga je nog even langs in het Forum des Halles. Je vindt er alle bekende kledingwinkels en bijvoorbeeld ook de Parijse flagship store van Nike. Een hapje eten kan ook in het Forum, bijvoorbeeld bij Champeaux, dat hier besproken wordt door journalist Frank Renout. Hij vertelt onder meer over het enorme aankondigingsbord, zoals in een treinstation, waar de soufflés van de dag worden aangekondigd. Een bezoek aan Galerie Lafayette (al dan niet met trampolines) of het recent heropende La Samaritaine is ook een must als het op shoppen aankomt. Vergeet niet je beste fototoestel mee te nemen of gebruik gewoon je nieuwe smartphone om de beste kiekjes van je trip te maken.

Boek je bezoek aan de Pinault Collection op voorhand

Je merkt het, dit najaar vind je in de Pinault Collection zeker een reden om eens af te zakken naar de Franse hoofdstad. De gezellige drukte neem je er graag bij. Houd er rekening mee dat je je bezoek aan de Pinault Collection vooraf moet reserveren. Wij wensen je alvast veel plezier!