Dan Rawlings maakt kunstwerk van tankwagen

Dan Rawlings - Future Returns
Foto’s: Mark Bickerdike

Future Returns is de titel van een intrigerend nieuw werk van de Britse kunstenaar Dan Rawlings. Het werk bestaat uit een tankwagen, waarvan de tank door de kunstenaar is bewerkt met een plasmasnijmachine.

Zowel de tank als de cabine van de vrachtwagen zijn zodanig onder handen genomen dat de omtrek van prachtige bomen en planten zichtbaar is geworden. Door de vrachtwagen vervolgens op een berg aarde in een voormalige kerk in het Britse Scunthorpe te zetten, komt het werk nog beter uit. Deze St John’s Church is nu de locatie van het 20-21 Visual Arts Centre.

Natuur

Toch blijft het gebouw in alles de uitstraling van een kerk hebben en dat werkt heel goed in combinatie met de installatie van Dan Rawlings. In eerste instantie zal Future Returns je verwonderen, maar daarnaast zal het ook vragen oproepen over hoe we met de natuur omgaan en wat de toekomst ons daardoor zal brengen. Een belangrijk thema in het werk van Rawlings.

In een statement zegt Rawlings het volgende over dit werk: “Future Returns nodigt ons uit om ons eigen aandeel in commercialisering en de daaruit voortvloeiende veranderingen in onze natuurlijke omgeving te onderzoeken. Ik geloof dat het gemakkelijk is om de industrie te demoniseren, maar we moeten erkennen dat het het leven zoals we dat kennen tot bloei heeft gebracht. Het is ons vermogen om te ontwerpen, creëren en produceren dat steden als Scunthorpe op de wereldkaart heeft gezet. Ik ben ook van mening dat oliemaatschappijen veel te verantwoorden hebben, van de toestand van ons milieu tot wantrouwen jegens de wetenschap.”

Future Returns is te zien tot en met 25 september 2021. Wil je deze zomer een bezoek brengen dan kun je online gratis een ticket reserveren.

Dan Rawlings - Future Returns

Dan Rawlings - Future Returns

Dan Rawlings - Future Returns

Dan Rawlings - Future Returns