Air Up: hoe werkt het?

Air Up

Een tijdje terug schreef onze redacteur Marc een enthousiast verhaal over Air Up, een bijzondere fles waarmee je water smaak geeft met behulp van geur. Inmiddels is de rest van de redactie ook enthousiast en wilden we eigenlijk wel meer weten over de techniek achter Air Up.

Via Zoom gingen we in gesprek met Lena Jüngst. Zij is een van de oprichters van Air Up en de bedenker van de unieke techniek. Bij de flessen draait het allemaal om de retronasale geur, die smaak geeft aan water zonder daar iets aan toe te voegen. De fles van Air Up heeft hiervoor aan de bovenkant een dop met ingebouwd rietje en een uitsparing om een geurpod te plaatsen.

Deze pod is een kleine ring die je in de fles kunt klikken. De pod bevat een geur op basis van natuurlijke extracten waarmee je tijdens het drinken retronasaal kunt ruiken. Bij iedere slok door het rietje zuig je de geurmoleculen uit de pod mee je mond in en tegelijkertijd komt de geur ook via je neus terecht bij de geurreceptoren. Hierdoor registreren je hersenen smaak.

Test

Om een beetje duidelijk te maken hoe dit nu precies werkt, hebben we van Air Up een speciaal pakket gekregen. Hierin zaten naast een fles en enkele pods ook een speciale knijper om op je neus te zetten en potjes met olijven, koffiebonen en kaneel. Als we de klem op de neus zetten en deze zaken in ons mond stopten, proefden we slechts een flauwe smaak. Deden we de knijper af dan kwam direct de smaak tevoorschijn. Proeven doe je dus vooral met je neus.

Doordat je de smaken van Air Up met je neus proeft, gebeurt het dus dat je alleen water drinkt, maar fruit, cola of ijskoffie proeft. Het werkt echt! De voordelen zijn behoorlijk groot. Je krijgt geen suikers of zoetstoffen binnen, maar drinkt wel iets met een smaakje. Er zijn inmiddels flink wat verschillende smaken op de markt en er komen er nog meer aan. In de praktijk merken we dat het dankzij Air Up geen probleem is om aan de aanbevolen 2 liter water per dag te komen. Dat is een makkie zelfs.

Gin-tonic

Nu we toch met Lena van Air Up aan het Zoomen waren, konden we ook wat vragen stellen waarop we stiekem al een tijdje een antwoord op wilden hebben. We zijn namelijk heel benieuwd of Air Up ook werkt met andere vloeistoffen dan water. Het antwoord is ja. Volgens Lena is water met koolzuur ook heel geschikt en zal de smaak nog beter uitkomen. Maar het kan nog gekker. Zo vertelde ze over de smakelijke combinatie van melk en de pod met appelsmaak of een zelfs een gin-tonic met een pod met komkommersmaak.

Wij gaan daar de komende tijd zeker mee experimenteren, maar zullen de Air Up vooral gebruiken om te genieten van water met een bijzondere smaak. Je eigen fles en pods bestel je eenvoudig via de website van Air Up.

Kan de Air Up in de vaatwasser?

Een vraag die we best vaak krijgen is of de Air Up in de vaatwasser kan? Het is helaas niet mogelijk om de flessen van Air Up in de vaatwasser te doen. Ook niet het stalen exemplaar. We raden aan om de fles regelmatig met de hand schoon te maken. Dat kan het beste met lauw water en een zachte spons. Eventueel gebruik je af en toe een mild schoonmaakmiddel. Zorg wel dat je bij gebruik van een schoonmaakmiddel de fles goed naspoelt en goed droogt.

Air Up

Air Up

Air Up

Air Up

Air Up