Een nieuwe vulkaanuitbarsting op IJsland

Er is weer een vulkaan actief op IJsland en dat zorgt voor spectaculaire beelden. Dronefotograaf Isak Finnbogaso bracht een bezoek en maakte daar onder andere de video die je hierboven ziet.

De video is een fragment van een livestream die Finnbogaso deed. Iets wat hij de komende dagen vaker zal doen. Wil je thuis meegenieten van de natuur van IJsland op zijn ruigst, dan moet je de fotograaf gaan volgen via YouTube of Instagram. Het is niet bekend hoe lang de vulkaan actief zal zijn. Dat kan ieder moment stoppen of nog maanden doorgaan.

Litli-Hrútur

De situatie is vergelijkbaar met die van 2021 toen er in de zelfde regio maandenlang vulkanische activiteit was. In augustus 2022 was er een kleinere uitbarsting van 3 weken. Waar veel delen van IJsland behoorlijk onherbergzaam zijn, is dit juist een plek die redelijk goed te bereiken is. De vulkaan ligt even ten noorden van de Fagradalsfjall (de vulkaan uit 2021) in de buurt van Litli-Hrútur. Die laatste is de naam die de IJslanders gebruiken om deze nieuwe uitbarsting aan te duiden.

De vulkaan bezoeken

Het is mogelijk om behoorlijk dicht in de buurt van de lava te komen, al moet je natuurlijk altijd uiterst voorzichtig zijn en lokale bevelen opvolgen. De plek is te vinden op zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van Reykjavík en op ongeveer 30 minuten met de auto vanaf de internationale luchthaven van Keflavík. Vanaf de parkeerplaats moet je vervolgens een hike maken van 20 kilometer om echt dichtbij te komen. Houd er dus rekening mee dat je 6 tot 8 uur onderweg bent. Wat je voor die inspanning terugkrijgt, zie je op de prachtige beelden op deze pagina.

Meer info over een bezoek aan de vulkaan vind je op de website van Visit Iceland.

Vulkaan IJsland
Foto © Isak Finnbogason
Vulkaan IJsland
Afbeelding © Isak Finnbogason