Dit is de nieuwe bibliotheek in Oslo

Bibliotheek van Oslo
Foto’s: Lund Hagem Architects/Einar Aslaksen

De Noorse hoofdstad Oslo is in hoog tempo aan het transformeren tot een moderne stad aan het water. De laatste aanwinst is de prachtige Deichman Bjørvika-bibliotheek van Lund Hagem Architects en Atelier Oslo.

Langs het Oslofjord zijn de laatste jaren al flink wat moderne gebouwen verrezen. Denk aan de vernieuwde wijk Aker Brygge of het eiland Tjuvholmen met het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst, maar recentelijk ligt de focus vooral aan de andere kant van de baai, waar een voormalige containerhaven plaats heeft gemaakt voor de hippe wijk Sørenga. Daar opent bijvoorbeeld in het najaar van 2020 het nieuwe Munchmuseum.

Gloednieuw

Net iets dichterbij de oude stad en het centraal station vind je aan het water het indrukwekkende Operahuis. Dit iconische gebouw heeft sinds kort nieuwe buren in de vorm van een gloednieuwe bibliotheek. Bezoekers die de afgelopen jaren Oslo bezochten, kunnen ze zich vast de bouwplaats herinneren. Die heeft nu dus plaatsgemaakt voor de Deichman Bjørvika-bibliotheek.

Opvallend aan het gebouw is de bovenste verdieping, die een stuk groter is dan de rest. De vorm verwijst naar die van een opengeslagen boek. De bibliotheek nodigt in dit geval dus letterlijk uit tot lezen, maar er is nog veel meer dan boeken alleen. Een moderne bibliotheek is ook een plek waar mensen samen kunnen komen en op allerlei manieren met kunst, cultuur en dialoog in aanraking kunnen komen.

Instrumenten

Zo kunnen muzikanten instrumenten huren en cursussen volgen over hoe ze deze moeten bespelen en zijn er faciliteiten als een bioscoop, auditorium, flexwerkplekken, opslagruimtes en horeca. De kinderafdeling is meer dan een verzameling boeken dankzij interactieve schermen. Zo is er altijd een reden te bedenken om het gebouw te bezoeken.

Zeker als je naar de zesde en bovenste verdieping gaat. Onderweg zul je je verwonderen over het slimme gebruik van glas en de vele doorkijkjes naar boven, die vaak de vorm hebben van een honingraat. Eenmaal boven kun je genieten van een fenomenaal uitzicht. Aan de ene kant de stad, het centraal station en de moderne architectuur van de wijk Barcode. Aan de andere kant het fjord met eiland en dichterbij het Operahuis.

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo

Bibliotheek van Oslo