Deze ondergrondse bibliotheek is perfect voor boekenwurmen

kurkku fields
Foto’s: images courtesy of Kurkku Fields, Hiroshi Nakamura & NAP. Fotografie: Kohei Omachi en Yuka Yanazume

Hoe heerlijk is het om je terug te trekken op een rustige plek met een interessant boek? Deze bibliotheek in het Japanse Kisarazu heeft alles wat je daarvoor nodig hebt.

De ondergrondse bibliotheek maakt deel uit van Kurkku Fields, een duurzaam boerderijcomplex ten zuiden van Tokio. Bij het complex horen naast de boerderijen en de landbouwgrond, ook horeca, huisjes om te overnachten en sinds kort ook deze bibliotheek. De bieb is ontworpen door Hiroshi Nakamura en NAP Architects. Zij vonden het belangrijk dat de bezoekers van de bibliotheek zich onderdeel van de natuur voelen.

Afdalen

Dat is gedaan door het gebouw deels onder de grond te plaatsen. Hierdoor krijg je als bezoeker het gevoel dat je afdaalt in de natuur om daar als een soort boekenwurm op zoek te gaan naar een mooi boek. De focus van de bibliotheek ligt daarom ook op titels over duurzaamheid, planten en het verbouwen van groenten, maar er is ook verdiepend aanbod op het gebied van kunst, poëzie, filosofie en geschiedenis.

Het gebouw krijgt ligt door de ramen die uitkijken op een verzonken binnenplaats en door een raam in het dak. De ronde vorm nodigt uit tot ronddwalen en wie dat doet zal ontdekken dat op meerdere plaatsen comfortabele hoekjes zijn ingericht om in alle rust iets te lezen.

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields

kurkku fields