De voordelen van een Marmoleum vloer

marmoleum. Foto: Thuisin

Ben je toe aan iets nieuws op de vloer? Denk dan eens aan marmoleum. Dit unieke materiaal kent alleen maar voordelen.

Marmoleum is hetzelfde als linoleum, maar heeft als verschil dat het is gemaakt door Forbo. Marmoleum is dus een merknaam, maar dan een zodanig sterke dat mensen vaak denken dat het de naam van het materiaal is. Heb je een marmoleum vloer, dan is het materiaal dus linoleum en de fabrikant Forbo.

Het materiaal staat bekend om zijn enorme slijtvastheid, terwijl het slechts enkele millimeters dik is. De naam Marmoleum komt overigens van de marmerachtige print van de eerste versies. Inmiddels is vrijwel alles mogelijk op het gebied van kleuren en patronen. Je hebt Marmoleum dat lijkt op een stenen vloer of juist op een parketvloer.

Modulair

Doordat Marmoleum verkrijgbaar is in zowel rollen als een click-variant (net als bij laminaat) is het handig te leggen en kun je zelfs variëren met kleuren en patronen. Kijk maar naar de afbeelding hierboven. Wie heel handig is, kan ook een vloer maken met blokken, patronen of golvende lijnen. Voor dat laatste is tegenwoordig een modulaire versie van Marmoleum verkrijgbaar. Zes verschillende formaten en zestig verschillende kleuren bieden oneindig veel mogelijkheden.

Een vloer van Marmoleum is niet alleen mooi en veelzijdig, maar ook makkelijk in het onderhoud. Stofzuigen en soms een vochtig doekje is genoeg. Bij een vlek kun je speciaal schoonmaakmiddel gebruiken of een licht sopje maken. Op deze manier gaat de vloeren jarenlang mee, wat Marmoleum ook nog eens duurzaam maakt.

Zelf leggen of laten leggen?

Heb je uiteindelijk de keuze laten vallen op Marmoleum, dan moet dit natuurlijk ook gelegd worden. Het belangrijkste daarbij is dat de ondergrond vlak en schoon is. Zo krijg je het strakste en mooiste resultaat als de vloer is gelegd. Dit kun je zelf doen of laten doen. De winkel waar je de vloer koopt, zal zeker de mogelijkheid bieden om het te laten leggen. Ben je echter handig en klus je graag dan is zelf leggen ook te doen. Zeker als je kiest voor de click-variant of modulaire versie.

Bij het leggen kun je kiezen voor een extra onderlaag die zorgt voor extra geluidsdemping, Fijn voor de onderburen als je in een flat of appartement woont. Deze laag heet Forbo Foam en dempt zo’n 10 decibel van het geluid uit de kamer. Daarnaast is het foam vochtwerend en houdt het warmte vast. Vraag ook hiervoor naar de mogelijkheden als je een marmoleum vloer koopt.

marmoleum. Foto: Thuisin