SpY plaatst bol met spiegels bij de piramides

SpY - ORB
Foto’s: Ruben P Bescos

Eeuwenoud werelderfgoed ontmoet hedendaagse kunst in het laatste project van de Spaanse kunstenaar SpY. Hij maakte een grote bol met spiegels en plaatste deze in de buurt van de piramides van Gizeh in Egypte.

In eerste instantie lijken de geometrische vormen elkaars tegenpolen, maar in werkelijkheid zijn er ook veel overeenkomsten te vinden tussen de bol en de piramides. Zo speelt het getal π bij allebei een belangrijke rol. De titel van het kunstwerk van SpY heet dan ook ORB: Under the same Sun, wat een mooie verwijzing is naar de vele overeenkomsten tussen de hedendaagse kunst en de klassieke architectuur. De bol is ook een symbool voor de zon en de oneindige cirkel van dood en wedergeboorte die in het oude Egypte een belangrijke rol speelde. Ook speelt de bol of cirkel een belangrijke rol in het werk van SpY.

Forever Is Now II

ORB is zo’n 4 meter hoog en bestaat uit een metalen frame waaraan ronde veiligheidsspiegels bevestigd zijn. In de spiegels zie je heel mooi de omgeving terug. Niet alleen de piramides, maar ook de lucht en de woestijn. Een landschap dat al eeuwenlang hetzelfde is. Het kunstwerk is onderdeel van de groepstentoonstelling Forever Is Now II, die is georganiseerd door Culturvator Art D’Égypte in samenwerking met UNESCO en het Egyptische ministerie van toerisme en oudheden.

SpY - ORB

SpY - ORB

SpY - ORB

SpY - ORB

SpY - ORB

SpY - ORB

SpY - ORB

SpY - ORB