Deze internationale musea zijn gratis te bezoeken

gratis naar het museum

Bewonder hedendaagse kunst, werp een blik op een kunstacademie uit 1487 en sta stil bij gebeurtenissen die de wereldgeschiedenis veranderden. Het kan allemaal met Skyscanner’s selectie van musea waar je zomaar naar binnen kunt wandelen. Voor nop! Meestal dagelijks, soms op bepaalde tijden.

1. Saatchi Gallery, Londen

In Londen kun je je hart ophalen als het om musea gaat. De meeste zijn gratis. Zo ook de Saatchi Gallery in de wijk Chelsea. Met voornamelijk kunst van opkomende kunstenaars en veelbelovende talenten. Saatchi wil hen een podium bieden. Een deel van het grote gebouw is voor de kunstcollectie van oprichter Charles Saatchi. Met nog tot en met 1 november de tentoonstelling Madame Privé, een reis langs de originele schetsen van Coco Chanel en Karl Lagerfeld.

Gratis entree, Openingstijden van 10.00 uur tot 18.00 uur, tot 16.30 uur mag je naar binnen.

2. Musee d’Art Moderne de la Ville Paris, Parijs

Musee d’Art Moderne de la Ville Paris heeft een grote collectie met meer dan 9.000 werken die ongeveer alle grote kunststromingen vertegenwoordigen uit de 20e eeuw. Vijf meesterwerken werden er in 2010 gestolen van onder meer Picasso en Matisse. De werken zijn nog steeds niet teruggevonden, maar ze zouden zijn beland in een vuilniswagen volgens de verhalen. In het fraaie gebouw, aan de buitenkant omgeven door pilaren, valt echter nog genoeg te bewonderen. Gratis toegang voor de permanente collectie. Voor wisselende exposities betaal je wel.

Openingstijden: dinsdag tot zondag, 10.00 tot 18.00 uur, Maandagen en feestdagen gesloten.

3. Accademia di San Luca, Rome

Even een Raffaello, Canova of Anthony van Dyck bewonderen? Dwaal door het eeuwenoude Accademia di San Luca museum, gevestigd in het Palazzo Carpegno, langs z’n imposante beeldhouwwerken en schilderijen van oude meesters. San Luca werd al in 1478 opgericht om kunstenaars de fijne kneepjes van de Renaissance-stijl aan te leren. Gratis toegang.

Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag en elke laatste zondag van de maand van 10.00 uur tot 13.00 uur.

4. Museo del Prado, Madrid

Eén van de topmusea in de wereld is het Prado in de Spaanse hoofdstad Madrid. Een gigantisch museum waar je niet uitgekeken raakt. Daarom is het zo mooi dat je iedere avond tussen 18.00 en 20.00 uur gratis naar binnen kunt. Om misschien toch nog iets langer naar Las Meninas van Velazquez te kijken. Maak daarna een lekkere wandeling in het nabij gelegen Retiro park en drink een aperitief op één van de terrassen. Vervolgens stort je je in het nachtleven van Madrid.

Gratis entree maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur, zon- en feestdagen van 17.00 tot 19.00 uur.

gratis naar het museum

5. Nationaal Museum, Kopenhagen

In een voormalig koninklijk paleis in Kopenhagen vind je het Nationaal Museum. Hier komt de geschiedenis van Denemarken tot leven vanaf de prehistorische tijd. Verwacht een uitgebreide en interessante collectie. Leuk is de ‘Stories of Denmark’ tentoonstelling met duizenden voorwerpen die laten zien hoe het leven in al die tijd is veranderd. Ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. In het museum is ook een apart kindermuseum, waar ze zichzelf zelfs kunnen verkleden als Vikingen en de geschiedenis kunnen naspelen. Toegang gratis.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Het kindermuseum gaat om 16.30 uur dicht.

6. Gedenkplaats Berlijnse Muur, Berlijn

Recent vierde Duitsland 25 jaar eenheid. Nadat de muur viel in 1989 begon in 1990 na de Wiedervereinigung de wederopbouw van Duitsland als een land. Een gedeelte van de Berlijnse Muur met een lengte van 220 meter is hier nog steeds te zien bij de Gedenkplaats Berlijnse Muur, een openluchtmuseum. Middels foto’s, film- en geluidsopnames krijg je een beeld van hoe het nu vrije Berlijn er toen uitzag.

Openingstijden: maandag tot en met zondag, 08.00 uur tot 22.00 uur. Bezoekerscentrum is open van dinsdag tot en met zondag, 09.30 tot 19.00 uur (18.00 van november tot maart).

7. Museu Colecção Berardo, Lissabon

Een vrij recente toevoeging (2007) aan de musea in Lissabon is het Museu Colecção Berardo, Berardo museum. Met een geweldige collectie moderne en hedendaagse kunst. Het strakke, opvallende gebouw biedt een mix van schilderijen, beelden en fotografie. Van popart kunstenaars als Andy Warhol en Lichtenstein tot werken van Picasso en Dali. De vaste collectie wordt omringd door wisselende exposities. De stukken komen uit de kunstcollectie van de Portugese zakenman Joe Berardo. Topstuk is onder meer Femme dans un fauteuil van Picasso. Gratis toegankelijk.

Openingstijden: maandag tot en met zondag, van 10.00 uur tot 19.00 uur.

gratis naar het museum

8. MoMA, New York

Het MoMA is een legendarisch, wereldberoemd museum dat je een keer bezocht moet hebben. Een normaal toegangskaartje kost $25, (€22) voor volwassenen. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Bezoek het MoMA gratis op UNIQLO Free Friday Nights, van 16.00 tot 20.00 uur. Lange rijen zijn niet ongewoon, daarom adviseert het museum te komen na 18.00 uur. De rij voor gratis entree begint bij de entree van het MoMA aan de 54th Street.

Openingstijden: maandag tot en met zondag, van 10.30 uur tot en met 17.30 uur (reguliere tijden).

9. Casa de Pilatos, Sevilla

Nog zo’n geweldig museum wat je niet mag missen, is het Casa de Pilatos in de Joods-Arabische wijk Santa Cruz in Sevilla. Het Mudéjar paleis is gebouwd aan het einde van de 15de eeuw en staat bekend als één van de best bewaard gebleven panden uit de 16de eeuw in Sevilla. Gratis te bezoeken voor EU-inwoners op woensdag van 15.00 tot 18.00 uur. Op andere dagen betaal je 8 euro voor het hele paleis, met een rondleiding van 30 minuten. Wil je alleen de binnenplaats en tuinen bezoeken? Dan zijn de kosten 5 euro.

Openingstijden: van 9.00 tot 19.00 uur (april-oktober) en van 9.00 tot 18.00 uur (november-maart).

gratis naar het museum