STRAAT organiseert avondopenstelling voor Giro 555

STRAAT Museum Amsterdam

STRAAT is een internationaal museum voor graffiti en street art in Amsterdam-Noord. Op woensdag 2 maart opent het museum ’s avonds de deuren voor een speciale actie voor Oekraïne. De opbrengst van deze avond gaat in zijn geheel naar Giro 555. STRAAT wil mensen inspireren, verbinden en in deze tijd ook troost bieden.

Op 2 maart zal STRAAT, naast de normale openingstijden (10:00 tot 18:00 uur), ook geopend zijn tussen 18:00 en 22:00 uur. De entree bedraagt tijdens deze avond 5 euro, maar uiteraard staat het iedereen vrij om meer te doneren. De volledige opbrengst van de woensdagavond gaat naar Giro 555. Er wordt, naast de ticketverkoop, ook geld ingezameld met de verkoop van kunst van een betrokken kunstenaar. Iedereen die aan deze avond meewerkt – van suppoosten tot externe medewerkers – doet dit geheel belangeloos.

Steunbetuigingen

De kracht van street art is dat het actuele thema’s onder de aandacht brengt. Dit zie je ook terug in de collectie van STRAAT, waar onder andere wordt stilgestaan bij de vluchtelingencrisis. Het museum wil door middel van deze kunstvorm troost bieden en verbinden. “Op momenten als deze staat de street art community op, en dat is hartverwarmend om te zien”, aldus creatief directeur David Roos. “Gisteren zijn er bijvoorbeeld twee portretten geschilderd op de buitengevel waarin aandacht wordt besteed aan Oekraïners die zijn omgekomen tijdens de oorlog. Ook de social media-kanalen van kunstenaars staan vol met creatieve steunbetuigingen aan Oekraïne. Wij willen hier als STRAAT museum ook een bijdrage aan leveren.”

In samenwerking met kunstenaar Davor Smoljan zal STRAAT speciale werken aanbieden. Davor Smoljan, zelf opgegroeid in het door oorlog geteisterde Sarajevo, verkoopt deze afdrukken via de museumwebsite. De prints zullen door Davor worden voorzien van een gele en een blauwe vingerafdruk. De opbrengst van de verkochte werken zal volledig aan Giro 555 worden gedoneerd.

Blauw en geel

Een ander kunstwerk waarin de boodschap van STRAAT terugkomt, is de onlangs geplaatste installatie Care Portal. Dit participatieve kunstwerk van Jad el Khoury bestaat uit een rolluik vol kogelgaten en is een overblijfsel uit de Libanese Burgeroorlog. Het werk nodigt bezoekers uit om op gekleurde papiertjes helende boodschappen, gedachten en persoonlijke berichten te schrijven aan burgers in oorlogsgebieden. Vervolgens steken zij die in de kogelgaten. Langzamerhand verandert het grauwe rolluik zo in een kleurrijk panorama van hoop. Het kunstwerk zal speciaal voor deze avond blauw en geel kleuren.

STRAAT, waarover we al eerder schreven, opende zijn deuren in oktober 2020. Het museum is gehuisvest op het rauwe NDSM-terrein in Amsterdam Noord en is gericht op graffiti en street art. STRAAT viert op bijzondere wijze hoe een kunstbeweging, die is ontstaan vanuit illegaliteit, creativiteit en expressie, een onmiskenbare impact heeft. STRAAT Gallery organiseert solo- en groepstentoonstellingen die zowel de geschiedenis als de toekomst van street art laten zien. De galerie en het museum beogen de wereldwijde diversiteit, zichtbaarheid en aanwezigheid van de kunstbeweging te vergroten.

STRAAT Museum
NDSM-Plein 1
Amsterdam
Geopend: wo t/m zo

STRAAT Museum Amsterdam
Jad el Khoury
STRAAT Museum Amsterdam
Nuno Viegas
STRAAT Museum Amsterdam
Icy and Sot
STRAAT Museum Amsterdam
Davor Smoljan