DJ Shadow graaft diep in de Melkweg

DJ Shadow in de Melkweg

Sinds de release van het briljante album Endtroducing….. is DJ Shadow een grote naam in de wereld van turntablism, samplen en in de alternatieve hiphop. Tijdens zijn concert in de Melkweg liet hij horen hoe veelzijdig zijn muziek is.

De start van het optreden was bijzonder te noemen. Op het grote videoscherm achter DJ Shadow en via een computerscherm werden we welkom geheten. Hierbij kwam ook de belofte dat van iedere gespeelde track de titel op het scherm zou verschijnen. Dat was geen overbodige luxe, want in plaats van het voorschotelen van zijn bekendste nummers en hits dook DJ Shadow diep in zijn archieven en toverde hij ook flink wat obscuur werk naar voren.

Balkon

Bewust hadden we gekozen voor een plekje op het balkon van de Melkweg, want bij DJ Shadow wil ook vooral zien wat hij op het podium doet. Vooral het live scratchen en programmeren maakt nog steeds indruk. In het verleden waren er bij zijn shows wel eens camera’s op zijn handen gericht waardoor de fans de turntablist nauwkeurig konden volgen. Deze show was wat meer ingestudeerd en voorgeprogrammeerd, aangezien de visuals en de teksten op het videoscherm synchroon meeliepen.

Toch was er ook nog ruimte voor improvisatie. Halverwege de show vertelde DJ Shadow dat Amsterdam altijd een langere show krijgt. Hierna volgde een deel waarbij plots de songtitels niet meer op het scherm verschenen. We herkenden in dit deel van het optreden onder andere een drum ’n bass-versie van Horror Show en Nobody Speak (nummers die overigens bij eerdere shows in onder andere Frankrijk ook op de setlist stonden, maar goed).

Organ Donor

Opvallend was dat uiteindelijk heel veel bekende en geliefde tracks uitbleven of maar kort voorbijkwamen. Zo hoorden we van UNKLE wel Lonely Soul, maar geen Rabbit in your Headlights en ontbraken veel nummers van Endtroducing….., zoals bijvoorbeeld Building Steam with a Grain of Salt, Stem/Long Stem of onze persoonlijke favoriet Mutual Slump. Wel sloot de avond af met Organ Donor, maar deze was gezien de reactie van het publiek aan de korte kant.

DJ Shadow leek er dus bewust voor te kiezen om diep te graven in zijn eigen platenkast. Precies zoals hij ook altijd doet als hij op zoek gaat naar nieuwe samples in gigantische collecties met oude platen op vinyl. De skills, de visuals en de vreselijk aardige persoonlijkheid van DJ Shadow maakten heel veel goed. Vooral de skills natuurlijk. Dat liet hij heel goed zien, nadat aan het einde van de avond de crossfader van zijn mengpaneel stuk was gegaan. Ondanks die beperking lukte het hem alsnog om een paar indrukwekkende scratches te laten horen.