Duik in de absurde wereld van Rob van Essen

Rob van Essen - Een man met goede schoenen

In Een Man met goede schoenen deelt schrijver Rob van Essen een aantal verhalen die vaak doodnormaal beginnen, maar absurd eindigen. Elke keer weet hij de lezer te verrassen met geniale wendingen.

Zo is er een verhaal waarin het lijkt alsof de schrijver een uitnodiging heeft ontvangen van de koning en koningin voor een avond samen met andere kunstenaars op het paleis. Totdat hij naar de wc moet en in het paleis de weg kwijtraakt. Of een man die door zijn therapeut mee wordt genomen naar zijn geboortedorp. Wat eerst lijkt op een bijzondere therapie wordt een situatie waarin feit en fictie door elkaar lopen en waar de kabouter met kruiwagen, die je ziet op de cover van het boek, een ranzige rol speelt.

Mooi is het ook als personages en thema’s uit eerdere verhalen steeds terugkeren. Dat is het geval binnen dit boek, maar wie ook ander werk van Rob van Essen heeft gelezen zal nog meer herkennen. Zo is bijvoorbeeld het beroemde personage Scipio wederom van de partij. Het geniaalst is Scipio in een anekdote over een kat die zogenaamd niet kwijt is.

Niet alleen de absurdistische twists  en het geweldige gevoel voor zwarte humor maken de verhalen van Rob van Essen een aanrader om te gaan lezen, maar vooral het feit dat hij heel goed is in het neerzetten van sterke personages in een herkenbare omgeving. Zelfs als daar dingen gebeuren die (totaal) niet kloppen.