Duik in een wereld van Street Art op Curaçao

Street Art op Curaçao

Huisjes in wonderlijke pastelkleuren, helderblauw water en unieke flora & fauna; Curaçao is een van de meest kleurrijke plekjes op aarde.

Overal waar je maar kijkt, vind je het levendige Caribische karakter. Ook in de straten van Otrobanda, Punda, Pietermaai en Scharloo. Deze hippe buurten hebben een artistiek sfeertje en tijdens een korte wandeling verdwaal je al snel in de prachtige muurschilderingen van de stad. Neem je camera mee, ga op pad en waan je in een wereld vol creativiteit met de Street Art van Curaçao.

Waar spot je de Street Art?

Kleurrijk, levendig en vrolijk: dat is Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Je struikelt over de galerijen en barretjes in de artistieke wijk Pietermaai. Koopt verse vis op de drijvende markt aan de Sha Caprileskade en laat je meenemen door de Caribische levenslust die hier door de straten giert. De ziel van Curaçao beleef je hier. Dit is ook de plek waar je Street Art kunt spotten. De wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo zijn ware openluchtmusea met indrukwekkende muurschilderingen van locals en internationale kunstenaars. De buurten zijn omgetoverd tot echte kunstgalerijen.

Boek een Street Art Tour

Kom op verborgen plekjes die je zelf misschien niet zo snel zou vinden en boek een stadswandeling met Shirley van Dushi Walks. Zij neemt je mee door de straten van Scharloo of Otrobanda, twee wijken die wat minder bekend zijn op het eiland – maar die zij wel heel goed kent. Shirley kan je alles vertellen over de kunstwerken die je tegenkomt, maar ook over de wijken en de mensen die er wonen. Zo ontdek je het echte Curaçao. Ze leidt je langs de contrasten van moderne Street Art, authentieke Curaçaose huisjes en historische panden. De wandeling zal ongeveer 2 uur duren en kost 30 Antilliaanse gulden, waarvan een deel naar goede doelen gaat.

Kaya Kaya Festival

In de wijk Otrobanda vindt de Kaya Kaya street party plaats dat is opgezet als ‘community builder’. Elk halfjaar wordt een straat aangepakt en de hele buurt doet mee om deze te versieren met kunst. Het resultaat wordt gevierd met muziek, kunst, theater, eten en dans tijdens het festival. Kunstenaars als Sander van Beusekom, Garrick Marchena en Avantia Dambery hebben meegedaan om het sfeertje tot leven te brengen met kunst.

Favela Paint Academy

Street Art op Curaçao
Favela Paint

In Pietermaai en de haven van Willemstad vind je twee gebouwen beschilderd met kleurrijke strepen en vlakken. Het verhaal achter deze twee gebouwen begint bij het kunstenaarsduo Haas & Hahn (Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn), dat wereldwijd bekendstaat om hun Urban Transformation; het in kleur brengen van vervallen wijken. Het eerste Favela Painting project vond plaats in 2005; de kunstenaars werkten samen met de lokale community in Rio de Janeiro om een gebouw en een wijk op te knappen met kunst.

De impact die dit project heeft gehad op de wijk heeft hen geïnspireerd om meer grootschalige projecten te gaan uitvoeren, zowel op Curaçao als wereldwijd. Het Kura Di Arte gebouw vind je in Pietermaai en hier bevindt zich een theater, muziek en kunstschool voor jongeren. Samen met de lokale community, kunstenaars en studenten ging Favela Paint Academy aan de slag om het gebouw om te toveren. Het design is gebaseerd op de traditionele stoffen uit Suriname en Curaçao, en voelt authentiek maar ook modern aan.

Sander van Beusekom

Street Art op Curaçao
Sander van Beusekom

Sander van Beusekom is een echte Curaçaoënaar, geboren en getogen op het eiland en nu een van de populairste kunstenaars. Samen met zijn zus runt hij BLEND creatieve imaging, een innovatief ontwerpbureau, met veel interessante projecten op het eiland. Van Beusekom is ook een van de oprichters van Street Art Skalo, dat als missie heeft om de wijk Scharloo op te knappen en te verfraaien door lokaal talent tentoon te stellen. In 2019 organiseerde Street Art Skalo in de wijk Fleur de Marie een sportveldvernieuwingsproject, waarbij de lokale jeugd samen een vloerkunstwerk maakte.

Als je het niet spot in Curaçao, dan zal je het vast tegenkomen op Instagram. Een van de populairste kunstwerken is gemaakt door Sander van Beusekom. Achter het Curaçao Maritieme Museum vind je een grote muurschildering van een vader en zoon die een dagje zijn gaan vissen. Als je ervoor staat, raak je zo verdwaald in de prachtige, aquatische kleuren en objecten. Hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer je ontdekt en het laat zien hoe de mensen op Curaçao verbonden zijn met de oceaan.

Francis Sling

Street Art op Curaçao
Francis Sling

Francis Sling is een beeldend kunstenaar uit Curaçao. Hij groeide op in de wijk Seru Fortuna. Van 2000 tot 2004 studeerde hij grafisch ontwerp aan het Grafisch Lyceum te Amsterdam. Naast grafisch ontwerpen is schilderen altijd een deel van zijn passie gebleven. Sling: “Voor mij is God een kunstenaar, die van het leven een kunstwerk maakt. Dat maakt ons een klein onderdeel van een enorme compositie, die er alles aan doet om geluk te vinden totdat we op de juiste plek in het kunstwerk zijn. Mijn missie met mijn kunst is om vragen te stellen, want vragen zijn de beste antwoorden op geluk.”

De opvallende kunstenaar heeft voor vele muurschilderingen en schilderijen gezorgd. Vooral de Three O’Clock Romance, de indrukwekkende geel-blauwe mural in de wijk Scharloo, is een mustsee geworden tijdens een wandeling door Willemstad. Het idee achter het kunstwerk is een kibrahacha in bloei waar prikichi’s af- en aanvliegen. Het staat voor vrijheid, maar ook voor een plek om tot rust te komen, te groeien en uit te kunnen vliegen als je weer aangesterkt bent. Slechts een steenworp verwijderd van zijn grote muurschildering, in een schilderachtig smal steegje in Skaló, tref je zijn galerij. Zijn kunst kenmerkt zich door een moderne, ‘edgy’ vibe, beïnvloed door de lokale cultuur van het eiland. Er is geen twijfel dat zijn werk verleidelijk en boeiend is met een zeer krachtige boodschap.

Garrick Marchena

Street Art op Curaçao
Garrick Marchena

Garrick Marchena begon al op een jonge leeftijd te tekenen. Terwijl zijn broertjes en zusje buiten speelden, creëerde hij een wereld vol superhelden, ruimteschepen en fantasiewezens. Na zijn studie is hij overgestapt naar grafische vormgeving en begon hij een ontwerpstudio met zijn broertje. Rond 2003, kreeg de Street Art Movement voet aan de grond en ging Garrick mee met de golf van kunst die het eiland overspoelde. In de jaren tachtig was hij al bezig met graffiti, hiphop en breakdance en werd verliefd op die kleurrijke wereld van airbrush, vinyl graphics en stencils.

Hij ging steeds vaker aan de slag als straatkunstenaar. Zijn hyperrealistische, kleurrijke werk is inmiddels overal op het eiland te bewonderen. Hij is een echte lokale bekendheid. Geïnspireerd door zijn vroegere helden als Superman en Spiderman, maar ook door de schoonheid van de natuur van Curaçao maakt hij de meest prachtige creaties. Garrick’s kunst bestaat vaak uit een beeld van de Curaçaose bevolking of wilde dieren en planten. Op deze manier laat hij met zijn werk de schoonheid en emoties van Curaçao zien

Street Art op Curaçao