Stencilkunst van MonkeyBird in het Spaanse Burgos

Stencilkunst van MonkeyBird in Burgos
Foto’s © MonkeyBird

Al eeuwen laten kunstenaars zich beïnvloeden door andere kunstenaars. Deze wisselwerking zorgt soms voor verrassende resultaten. Bijvoorbeeld de street art van MonkeyBird en de gotische kathedraal van Burgos.

MonkeyBird is een Frans kunstenaarsduo dat bestaat uit Louis Boidron en Edouard Egea. In hun werk laten zich inspireren door klassieke kunst en architectuur én door het dierenrijk. Die combinatie zorgt voor iets heel bijzonders. Zeker als je kijkt naar de enorme afmetingen en de locaties van hun werk in de openbare ruimte.

Het meest recente werk van MonkeyBird heet Mymesis, beings and places en is te zien in de Spaanse stad Burgos. Op deze locatie kan het bijna niet anders dan dat de kathedraal van Burgos voor inspiratie zorgde. Bijzonder aan deze kathedraal is dat de bouw duurde van 1221 tot 1567. Precies in die periode was de gotiek een belangrijke bouwstijl. Door de bouwduur van 330 jaar bevat de kathedraal vrijwel alle kenmerkende elementen uit de gotiek.

Stencilkunst

Veel van deze gotische elementen zijn door MonkeyBird verwerkt tot een enorme afbeelding die door middel van stencil aangebracht is op een muur in Burgos. Opvallend hierbij is de rol die dieren hebben gekregen. In het midden zie je een heilige met de kop van een reiger, omringd door diverse apen en vogels. Vooral de lokaal veel voorkomende bonte vliegenvanger (in het Spaans: papamoscas cerrojillo) is hierbij prominent aanwezig. Deze vogel maakt vaak nesten in de kathedraal.

MonkeyBird zegt zelf over dit werk het volgende: “Het was onze bedoeling om een ​​effect van complexe diepte en monumentaliteit te creëren, door enkele van de meest spectaculaire verwijzingen naar het heiligdom te combineren, zoals het hoofdaltaarstuk met zijn vele details, de gouden trap of de cirkelvormige oculus in het midden van de Santa María-gevel.”

Volg MonkeyBird op Instragram voor updates over hun werk. Ook verkopen ze via dit kanaal af en toe prints van hun werk.

Stencilkunst van MonkeyBird in Burgos

Stencilkunst van MonkeyBird in Burgos

Stencilkunst van MonkeyBird in Burgos