Duurzamer reizen? Dit zijn slimme tips!

Photo by CardMapr on Unsplash

We moeten allemaal ons steentje bijdragen als het aankomt op duurzaamheid. Als iedereen zijn of haar best doet om een paar zaken te veranderen, komen we namelijk al een heel eind. Dit heeft ook betrekking op de manier waarop je vakantie viert. Wat zijn slimme keuzes voor duurzamer reizen?

Duurzame spullen mee

Maak slimme keuzes als het aankomt op duurzame benodigdheden. Neem nu de koffer of tas die je gebruikt. Als je een kwalitatief design in huis haalt, doe je er jarenlang mee. Dat is hartstikke goed! Zo kent een Samsonite koffer een gedegen kwaliteit. Geen punt als er met de koffer wordt gegooid bijvoorbeeld, want de koffer kan wel tegen een stootje. Nog een goede optie? Dat is een koffer van Bric’s, bekend om vooraanstaand vakmanschap. En er zijn nog meer spullen om aan te denken. Gebruik je eigen waterfles en koop niet steeds plastic flesjes. Kies voor een zeep- en shampoobar in plaats van plastic flesjes met vloeibare middelen. Ga je kamperen? Doe gewoon de afwas en gebruik geen wegwerpbordjes. Alle kleine beetjes helpen.

Geen vliegtuig, maar trein

Vliegverkeer is enorm vervuilend. Nu is het bij sommige verre bestemmingen niet echt mogelijk om er op een andere manier te komen dan met het vliegtuig. Maar probeer in ieder geval kritisch te zijn en pak niet zomaar het vliegtuig voor een weekendje weg naar een buurland. Een citytrip naar Parijs, Berlijn of Praag? Pak liever de trein! Dat is een stuk duurzamer – en vaak ook nog eens gezelliger. Je komt met de trein immers langs de omgeving van de plek van bestemming, wat absoluut zorgt voor meer voorpret.

Respect voor de omgeving

Houd in je achterhoofd dat op sommige reisbestemmingen niet zo respectvol wordt omgegaan met de omgeving. Het lijkt heel leuk om op kamelen te rijden of olifanten te aaien, maar voor de dieren is dit helemaal niet prettig. Deze activiteiten kun je daarom beter overslaan. Ga je duiken in een koraalgebied? Raak het koraal nooit aan. Probeer op die manier respect te hebben voor de omgeving waarin je je bevindt. Dit zit ‘m ook in de simpelere dingen, zoals afval netjes in de prullenbak gooien. Ook als je ziet dat anderen het wel op straat gooien. Laat het geen excuus zijn om zelf ook slordig gedrag te gaan vertonen. Je geeft zo juist het goede voorbeeld!

Milieuvriendelijke verblijfplaats

Wist je dat er hotels, lodges en andere verblijfplaatsen zijn waar milieuvriendelijkere keuzes worden gemaakt? Het is zeker een aanrader om hiernaar op zoek te gaan. Hotels die hier geen rekening mee houden, kunnen namelijk behoorlijk vervuilend zijn. Hoe meer mensen hier een bewuste keuze in maken, hoe beter het is voor onze planeet!