Do Ho Suh plaatst een huis in een huis

Do Ho Suh

De eerste keer dat ik het werk van Do Ho Suh zag was een paar jaar geleden in het Tate Modern in Londen. Opeens liep ik daar een ruimte in waar een trap hing.

Een gewone trap zoals je wel vaker ziet in een (oud) huis, maar deze was alleen van rood, doorschijnend polyester gemaakt. Doordat de trap doorschijnend was zag je elk detail en kwam iets gewoons als een trap opeens over als een complexe vorm. Dit maakte een grote indruk op me en sindsdien ben ik het werk van Do Ho Suh gaan volgen.

Groter en gedetailleerder

In de loop der jaren kwam er steeds grotere en gedetailleerdere werk van hem voorbij met als hoogtepunt het werk dat nu in het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul te zien is. Daar staat op ware grootte een kopie van het het eerste huis in de Verenigde Staten waar de kunstenaar woonde. In dat huis staat nog een huis, ook een 1 op 1 kopie. Dit is het huis waarin Do Ho Suh als kind in opgroeide. Alles uitgevoerd in doorschijnend blauw zijde en zo groot dat je er naar binnen kan lopen. Het is nog tot 14 mei 2014 in het museum te zien.

Do Ho Suh

Do Ho Suh

Do Ho Suh

Do Ho Suh

Do Ho Suh

Do Ho Suh