Fotograaf James Kerwin bezoekt vergeten kerken

Domum Dei

Steeds minder mensen beschouwen zichzelf als religieus en daarom raken de kerken hun bezoekers kwijt. Verspreid over Europa staan er momenteel heel wat kerken leeg. Fotograaf James Kerwin reisde rond over ons continent en legde de lege gebouwen vast, voordat ze verdwijnen.

De foto’s die Kerwin maakte zijn gebundeld in de serie Domum Dei. Dit is Latijn voor Het Huis van God. In de beschrijving bij deze serie geeft de fotograaf een aantal cijfers over het teruglopende kerkbezoek in Europa. Zo bezoekt in Wales momenteel nog minder dan 1% van de bevolking op zondag een kerk. Dit percentage lag decennia geleden echt vele malen hoger. De verwachting is dat de komende jaren zo’n 10.000 kerken wereldwijd de deuren zullen sluiten.

Oude glorie

Het maakt niet uit of je zelf religieus bent of niet. De meeste kerken en kapellen zijn mooie gebouwen. In de tijd dat er juist behoefte was aan kerken, werden prachtige bouwwerken neergezet. Daarbij werd veel moeite gestoken in de inrichting. Het huis van god moest natuurlijk wel indruk maken op de bezoeker. Op de foto’s van James Kerwin zie je de oude glorie nog steeds terug, al is het verval net even sterker aanwezig. Het kan zomaar zijn dat alles wat je hier ziet binnenkort helemaal is verdwenen. Hopelijk is er iemand die al deze prachtige gebouwen een nieuwe bestemming kan geven.

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Domum Dei

Alle foto’s: James Kerwin