Fotograaf Thomas Hoepker exposeert in Bildhalle Amsterdam

Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Lovers Lane at the New Jersey docks with a view of the World Trade Center in Lower Manhattan, New York, 1983
(Alle foto’s ©Thomas Hoepker, ©Magnum Photos, met dank aan Bildhalle)

Kunstgalerie Bildhalle in Amsterdam organiseert binnenkort een mooie expositie. Vanaf 19 maart kun je een bezoek brengen aan de solotentoonstelling The Way It Was van fotograaf Thomas Hoepker.

Het is de eerste solotentoonstelling in Nederland met het werk van deze gerenommeerde Magnum-fotograaf. De show presenteert een breed retrospectief, variërend van zijn vroegere werk uit de jaren zestig, toen Thomas Hoepker veel door de Verenigde Staten en elders reisde, tot zijn iconische portretten van Muhammed Ali en zijn meeslepende New York-serie uit de jaren zeventig en tachtig. Een hele verdieping zal worden gewijd aan zijn foto‘s van Ali. Zelfs iconische vintage foto‘s die door Hoepker zelf zijn geprint zullen worden tentoongesteld.

Belangrijke fotojournalist

Thomas Hoepker werd geboren in 1936 in München en behoort tot de belangrijkste Duitse fotojournalisten van de 20ste eeuw. Hij heeft fotografische geschiedenis geschreven, niet alleen door zijn bijdragen aan tijdschriften als Stern, Geo, Kristall en de Münchner Illustrierte, maar ook als art director, schrijver en filmmaker. Veel van zijn zwart-wit foto-essays behoren tot de grootste van de fotojournalistiek.

Muhammad Ali

Als verslaggever voor Stern kreeg Hoepker in 1964 de kans om de bokser Muhammad Ali te portretteren. Het fotograferen vond gedurende 10 jaar met regelmatige tussenpozen plaats. In 1966 sloten Hoepker en zijn toenmalige vrouw, Stern- journalist Eva Windmöller, zich bij de bokslegende aan in Londen en Chicago. In 1970 had Hoepker zijn camera in de hand toen Ali, die al een tijdje uit de ring was, zich aan het voorbereiden was op het ‘gevecht van de eeuw‘ tegen Joe Frazier. Jaren later ontmoette Hoepker hem opnieuw, toen Ali al verzwakt was door Parkinson. Veel van deze foto‘s zijn de wereld rondgegaan en zijn iconen van de fotografie geworden. Ze zijn tentoongesteld in musea en vertegenwoordigd in vele collecties.

Magnum Photos

In 1976 verhuisde Thomas Hoepker naar New York om te werken als correspondent voor Stern. Verder was hij tot 1981 directeur van de Amerikaanse editie van GEO. Van 1987 tot 1989 werkte hij als art director voor Stern in Hamburg. In 1989 werd hij de eerste Duitse staatsburger die door Magnum Photos als volwaardig lid werd aanvaard, en van 2003 tot 2006 werd hij voorzitter van de vereniging. Thomas Hoepker is nu getrouwd met filmmaker Christine Kruchen. Hij woont en werkt in New York.

The Way It Was van Thomas Hoepker is te zien van 19 maart tot 11 juni 2022.

Bildhalle
Willemsparkweg 134H,
Amsterdam

Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Ali scared by a bee, London, 1966
Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Copacabana Beach at sunset, Rio de Janeiro, Brazil, 1968
Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Times Square traffic, New York, 1983
Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Andy Warhol in his factory, New York,1981
Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Ali praying in the ring before his title fight against Brian, London, 1966
Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Polar bear in Central Park Zoo, New York,1984
Bildhalle - Thomas Hoepker
Thomas Hoepker, Rain in New York,1963