Fotomuseum aan het Vrijthof presenteert BACK HOME

Museum aan het Vrijthof
Roderik Henderson – Magic Hour (deelnemer SPA 2020)

Vanaf 9 oktober presenteert Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht de tentoonstelling BACK HOME. Het museum toont nieuw werk van acht professionele fotografen die genomineerd zijn voor de Somfy Photography Award 2022. Bij de opening van de groepstentoonstelling worden de twee winnaars van de Europese fotografiewedstrijd bekendgemaakt.

Tot de fotografen die meedoen aan de tentoonstelling behoren Jérémy De Backer (FR), Popel Coumou (NL), Nathalie Daoust (CAN), Chantal Heijnen (NL), Viktor Hübner (DE), Bas Losekoot (NL), Petra Noordkamp (NL) en Fab Rideti (FR). De finalisten hebben het actuele thema BACK HOME gevisualiseerd in een individuele fotoserie en krijgen elk een eigen ruimte in het museum tot hun beschikking om de serie te presenteren.

Wat is ’thuis’ eigenlijk?

Door de wereldwijde pandemie in 2020 en 2021 was iedereen noodgedwongen gefocust op ’thuis’. Ineens werd hier meer tijd dan ooit doorgebracht. Slapen, eten, werken, vrijetijdsbestedingen en zelfs vakanties. Een periode van volledige afhankelijkheid van ’thuis’ is vooralsnog tot een einde gekomen en de samenleving is langzaam teruggekeerd naar ‘normaal’.

Iedereen heeft die periode op zijn eigen manier beleefd en doorstaan. Maar wat betekent het voor ons om ’thuis’ te zijn, hoe herinneren we ons dat later? Of hoe is het om geen huis te hebben dat veiligheid biedt? Hoe ervaren mensen het gevoel van ’thuis’ en hoe kunnen we dat overbrengen in relatie tot ons welzijn, bescherming en comfort? Hoe voelt ’thuis’, wat gebeurt daar en hoe ziet het eruit?

Uitreiking Somfy Photography Award

Aan de Somfy Photography Award 2022 is een eerste prijs van € 15.000,- verbonden en een tweede prijs van € 10.000,-. De vakjury bestaat uit Bene Taschen (galeriehouder in Keulen), Roos Schouw (hoofdredacteur Focus Magazine), Paul Kooiker (fotograaf), André Terlingen (vormgever en fotograaf), Huub Koene (initiator Award) en Erik de Jong (directeur Fotomuseum aan het Vrijthof).

Over Somfy

Somfy is een mondiaal opererende onderneming en biedt een breed scala aan innovatieve en duurzame technologische oplossingen voor een comfortabele en veilige woonomgeving. De tweejaarlijkse fotografieprijs is een Nederlands initiatief waarmee op een inspirerende en creatieve manier de ontwikkeling van fotografie internationaal wordt gestimuleerd.

De groepstentoonstelling BACK HOME is te zien van 9 oktober 2022 tot en met 29 januari 2023.

Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Museum aan het Vrijthof
Viktor Hübner – Nicolai near Musvær Norway 2022 (deelnemer SPA 2022)
Museum aan het Vrijthof
Popel Coumou – 159_Untitled 2022 (deelnemer SPA 2022)
Museum aan het Vrijthof
Bas Losekoot – The Loop Chicago 2022 (deelnemer SPA 2022)