Getest: Teufel Aureol Real koptelefoon

koptelefoon

Een goede koptelefoon (of is het nou hoofdtelefoon) is een behoorlijke investering. Als je voor echt goed geluid gaat ben je zo een paar honderd euro armer. Het Duitse Teufel komt echter met een betaalbaar alternatief.

Hun Aureol Real kost ‘maar’ 99 euro, maar kan volgens eigen zeggen makkelijke concurreren met duurdere exemplaren van concurrenten. Wij namen de proef op de som en waren aangenaam verrast.

Het eerste dat opvalt als we de Teufel uit de verpakking halen is het lage gewicht. Deze koptelefoon weegt maar 185 gram. Bij het dragen van de Aureol Real zorgt dat voor een goed comfort. Bij andere grote exemplaren ga je na een uurtje toch echt merken dat je iets zwaars op je hoofd meezeult. Om een koptelefoon zo licht te maken is natuurlijk licht materiaal nodig. Bij dure alternatieven kiest de fabrikant vaak voor aluminium of titanium. Teufel gebruikt plastic. Dat oogt en voelt misschien wat goedkoop, maar zorgt ook dat de Aureol Real betaalbaar is. Wat ons betreft een slimme keuze.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de geluidskwaliteit. Bij Teufel hebben ze ervoor gekozen om het geluid zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Andere merken proberen veelal kunstmatig het geluid vetter te laten klinken. Dat kan een prima aanvulling zijn als je dance luistert via mp3-tjes van matige kwaliteit. Dan voegt zo’n diepere bas echt wel iets toe, maar geef ons maar een geluid dat klinkt zoals de muzikanten het bedoeld hebben.

Verschillende muziekgenres

Om te testen hebben we heel veel verschillende muzieksoorten beluisterd met de Teufel Aureol Real en met elk genre waren we heel tevreden met wat we hoorden. Ook diepe bassen klinken als diepe bassen bleek na wat drum ’n bass. Echt opvallend was de kwaliteit bij het beluisteren van klassiek en jazz. Zeker als er ruimte is in de muziek voor stilte of solisten hoor je hoe kraakhelder deze koptelefoon klinkt. Na deze uitgebreide sessie ga je ook merken dat het lage gewicht echt voor heel veel comfort zorgt.

Teufel heeft er voor gekozen om deze koptelefoon open te laten. De schelp zit weliswaar helemaal over je oor, maar sluit het niet helemaal af. Dat heeft als voordeel dat er niet te veel druk op je oren komt te staan en dat je op straat ook nog de omgevingsgeluiden hoort. Het nadeel is dat je deze koptelefoon eigenlijk niet kan gebruiken in het openbaar vervoer of in een vliegtuig. Je medepassagiers kunnen namelijk best goed van je muziek ‘meegenieten’.

De producten van Teufel zijn niet in de winkel te koop. In plaats daarvan bestel je rechtstreeks via hun website. Ook dat is een manier om op de kosten te besparen. Alle producten kun je 8 weken thuis op je gemak uitproberen