Recensie: Gwen van der Zwan – Zuigertje

Gwen van der Zwan - Zuigertje

Een relatie tussen twee mensen uit verschillende sociale klassen is een bekend thema in de literatuur. Gwen van der Zwan geeft een frisse en eigentijdse draai aan dit thema in haar debuutroman Zuigertje.

De twee geliefden die in dit verhaal centraal staan, zijn Olivia en Levi. Zij is afkomstig uit een gegoede familie en komt in de Bijlmer te wonen als deelnemer aan een kunstproject. Hij is een lokale bewoner van de Bijlmer en werkt als vuilnisman. Ondanks, of misschien wel dankzij, de verschillen slaat de vonk over tussen de twee en bloeit er een fijne relatie op.

Livestreams

Dan slaat corona toe. Levi komt hierdoor zonder werk te zitten, terwijl Olivia recht heeft op een TOZO. Om bij te verdienen begint ze met livestreams op Twitch waarin ze haar dagelijkse leven deelt. Deze streams worden een groot succes en Olivia groeit uit tot een succesvol influencer. Door deze ontwikkelingen worden de verschillen tussen de twee nog groter. Te groot eigenlijk dan goed is.

Zuigertje lijkt precies de gebaande paden van en klassiek liefdesverhaal te volgen, maar blijkt voor de oplettende lezer ook over diepere lagen te beschikken. Zo blijkt een vis die Zuigertje heet een mooie metafoor te zijn en komt Van der Zwan op de allerlaatste bladzijden ineens ook zelf voorbij. Deze plottwist zorgt ervoor dat je plots heel anders naar het verhaal gaat kijken. Deze fijne debuutroman verdient daarom een breed publiek.