Glamping is de vakantietrend van deze zomer

luxe kamperen

Glamping is een term die je steeds vaker ziet. Kamperen op een camping, maar dan lekker luxe. Klinkt goed, maar wat is het precies? Ik ging kijken op een camping van Vacanceselect in Italië.

Vakantiegangers heb je in alle soorten en maten. Sommigen zijn dol op de camping, terwijl anderen liever in een hotel verblijven. Glamping zit er precies tussenin en biedt het beste van twee werelden. Tenminste, dat zeggen ze. Tijd om zelf de proef op de som te nemen. Daarbij is het misschien goed om te weten dat mijn laatste keer kamperen erg lang geleden is, als je met een tentje naar Lowlands niet meetelt. Ik kies liever voor een hotel en betaal dan graag wat meer voor luxe en ruimte.

Gardameer

De camping waar ik het glamperen (is dat een woord?) ga uitproberen is Camping Weekend aan het Italiaanse Gardameer. Dat is niet zomaar een willekeurige camping, maar de plek waar het voor Vacanceselect in de jaren ’80 begon. De Nederlander Loek van de Loo koopt een olijfgaard op en begint er een camping. Het begin van een mooi vakantie-imperium én een familiebedrijf, want Camping World wordt vandaag de dag gerund door de zonen van Loek.

Naast een nostalgische plek is Weekend ook een proeftuin van Vacanceselect. Nieuwe concepten worden hier getest op een echt publiek. De laatste jaren draaien die experimenten vooral om het concept Glamping. Inmiddels staan er heel veel verschillende luxe tenten en stacaravans op de camping. De gasten die hierin verblijven, zorgen voor nuttige feedback. Hierdoor kunnen de beste concepten uitgerold worden naar de andere campings van Vacanceselect.

Luxe

Bij aankomst op de camping staat iemand met klaar met 6 sleutels van verschillende soorten accommodaties: luxe tenten, stacaravans en de prachtig nieuwe Cottage Lakeview Next. Dit is de nieuwste en meest luxe vorm van Glamping op deze camping. Een ruime stacaravan met veranda en prachtig uitzicht over het meer. Camping Weekend ligt namelijk op een heuvel, waardoor het uitzicht fenomenaal is. Om deze slaapplaats zal geloot moeten worden en ik win helaas niet.

luxe kamperen

Mijn Glamping-ervaring zal ik opdoen vanuit een ruime 4-persoonsstacaravan met heerlijke airco en een gigantische badkamer. Vroeger propten ze alle voorzieningen in een stacaravan. Nu is er ruim plaats voor alleen het noodzakelijke. Er is een slaapkamer met een tweepersoonsbed en eentje met twee eenpersoonsbedden. Volgens mij is er ook nog een mogelijkheid om een derde bed uit te klappen, maar dat heb ik niet goed bekeken. Tussen de slaapkamers in is er een zeer ruime badkamer met grote regendouche. Grote spiegels en LED-verlichting in de vloer maken het geheel erg luxe.

Vakantiegevoel

Als je wilt zitten, dan kan dat buiten of in de voortent. In die laatste vind je ook een keuken met lekker grote koelkast. Tijd om die een beetje te vullen, want het is best warm. Heerlijk in mijn korte broek en op mijn teenslippers wandel ik over de camping naar de supermarkt. Onderweg bekijk ik de verschillende accommodaties (ik ben immers aan het werk) en snuif het campinggevoel op. Ik begrijp direct wat mensen zo fijn vinden aan kamperen. Iedereen zit buiten. Er staan barbecues aan. Vaders drinken een biertje, moeders lezen een boek en de kinderen spelen. Het klinkt cliché, maar het komt wel erg dicht in de buurt van het ultieme vakantiegevoel.

Gastvrijheid

Met mijn reisgenoten gaan we de eerste avond eten in de tuin van het restaurant van de camping. Voor Italiaans eten ben ik altijd te porren. We maken kennis met de Italiaanse gastvrijheid en de gezellige bedrijvigheid op de camping. Voor de kinderen is er verderop entertainment. Zo zie ik onder andere een stoelendans voorbijkomen. De ouders kijken van een afstandje toe en kletsen en drinken wat.

Na lang natafelen is het tijd om mijn bed op te zoeken. Of in ieder geval mijn stacaravan. Ik zet de airco aan om het binnen lekker koel te maken, haal een koud biertje uit de koelkast en ga heerlijk buiten nog een boek lezen totdat ik echt moe ben. Om me heen zie ik de buren ook wat lezen, wat kletsen met elkaar of een spelletje spelen. Vooral Yathzee blijkt erg populair te zijn op deze camping.

luxe kamperen

Na fijn geslapen te hebben in mijn grote bed is het tijd voor ontbijt. Wij krijgen dat heel luxe geserveerd in het restaurant, maar in de campingwinkel kun je ook terecht voor vers gebakken brood. Na het ontbijt maken we een rondje over de camping en bekijken alle accommodaties die je als Glamping zou kunnen bestempelen. Mijn stacaravan blijkt dan nog best saai. Nieuw zijn bijvoorbeeld de Safaritenten. Deze enorme tenten zijn gebouwd van stoere houten palen en canvas. Binnenin blijken er meerdere verdiepingen te zijn en vind je er een keuken en badkamer. Dit is echt de meest luxe tent waar ik ooit in ben geweest.

Heel anders, maar minstens zo cool is de Airdreamer. Dit lijkt wel een mini-camping op zich. Met een trap kom je op een platform met daar drie aparte tenten. Onder deze veranda is plaats om te zitten, eten, chillen en spelen. Zeker voor kinderen is dit echt een geweldige plek om te verblijven. Ook het kind in mij was meteen enthousiast. Je hebt het gevoel in een boomhut te slapen.

Kies jij dit jaar ook voor Glamping?

Naast deze spectaculaire tenten zijn er ook wat meer reguliere lodges, waarbij het vooral draait om ruimte en vrijheid. De slaapkamers doen niet onder voor een hotelkamer. Met als groot verschil dat je in twee stappen buiten bent. Ja, Glamping heeft mij overtuigd. Het is echt het beste van twee werelden. Vacanceselect heeft een ruim aanbod van campings waar je zelf Glamping kunt ondergaan. Dat kan inmiddels in Italië, Spanje, Frankrijk en Kroatië. Op de website van Vacanceselect kun je het aanbod bekijken.

luxe kamperen

luxe kamperen

luxe kamperen

luxe kamperen