Harry Smith maakt kunstobject van papieren vliegtuig

gevonden op straat

Harry Everett Smith was een bijzondere kunstenaar die op vele manier zijn stempel heeft gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Een van zijn grappigste bijdragen is zijn verzameling papieren vliegtuigen.

Tussen 1961 en 1987 raapte hij zo’n 250 vliegtuigen van de straten van New York. Een los papieren vliegtuigje is vaak niets meer dan een snel gemaakt speeltje voor een kind of van een verveelde kantoormedewerker. Voor Harry Smith was zo’n vliegtuig meer dan dat. Hij verzamelde ze obsessief. Een vriend weet zich nog te herinneren dat Smith gerust voor een rijdende taxi sprong om te zorgen dat een vliegtuig niet werd overreden.

Artistieke waarde

Als je echter de collectie van Harry Smith bij elkaar ziet denk je niet meer aan een achteloos weggegooid stuk papier, maar is het opeens een interessant object met artistieke waarde. Het is ook niet voor niets dat Smith de mooiste exemplaren doneerde aan het Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum.

De vliegtuigen vallen op door het gebruikte papier. Waar we nu geneigd zijn op een wit A4-tje te gebruiken, zijn deze exemplaren juist van mooi papier gemaakt. Ook de verschillende technieken zijn opvallend. Op de website van The New Yorker kun je nog meer vliegtuigen bekijken.

gevonden op straat

gevonden op straat

gevonden op straat

gevonden op straat

gevonden op straat

gevonden op straat