Luxe ontspannen in het Hof van Saksen

Hof van Saksen
Het spectaculaire zwembad

Wil je er even tussenuit om lekker te ontspannen en tot rust te komen? Dan is het luxe resort Hof van Saksen de ideale bestemming.

Van het park kregen we de uitnodiging om een weekend door te brengen tijdens de opening van het vernieuwde zwembad. Helaas waren we toen verhinderd, maar gelukkig mochten we een andere datum prikken. Op een vrijdagmiddag in november reden we met de kinderen achterin de auto richting Drenthe voor een weekend Hof van Saksen.

Boerderijen

Zelf hadden we de verwachting dat het in november wel rustig zou zijn in het park, maar tijdens het inchecken bleek dat we absoluut niet de enige vakantiegangers waren. Gelukkig ging ondanks de drukte het inchecken erg rap en konden we snel naar ons huisje. Of beter gezegd: boerderij. De woningen in het park zijn voor een groot deel gebaseerd op de klassieke boerderijen in de regio.

Binnenin zie je meteen het verschil tussen Hof van Saksen en andere parken. Het is allemaal een stuk ruimer en luxer dan op de meeste andere parken. Vaak merk je het in vakantiehuizen aan het bankstel dat niet niet lekker zit. Het exemplaar in onze boerderij zit daarentegen heerlijk. Perfect om eens lekker een boek of tijdschrift te lezen of ’s avonds een film te kijken.

Hof van Saksen
Uitzicht vanuit onze boerderij

Verder is in de woonkamer met open keuken alles aanwezig wat je nodig hebt: een televisie met blu-ray-speler, een zeer ruime eettafel, een moderne gashaard en een Nespresso-machine. Op de bovenste verdieping hebben alle slaapkamers bedden en matrassen van Auping en is er een zeer grote badkamer. Ook dit is net dat beetje extra luxe wat Hof van Saksen zo fijn maakt.

Pizza

Voor het diner zijn er een aantal opties: uiteten, thuis eten, zelf koken of laten bezorgen. Het Italiaanse restaurant Gusto brengt de pizza’s tot in je boerderij. Heel erg fijn. Voor mensen die het nog luxer willen is het zelfs mogelijk om de hulp van een privékok in te huren. Wij kozen ervoor de eerste avond gezellig ’thuis’ te eten en de tweede avond naar Gusto te gaan. Ook op culinair gebied heeft Hof van Saksen een streepje voor op de rest.

De grote publiekstrekker bij een vakantiepark is vaak het zwembad. Tot voor kort had Hof van Saksen een prima zwembad met een apart deel voor de kleintjes en een coole wildwaterbaan buiten. Ook op dit gebied wilde het park zich echter gaan onderscheiden. Hiervoor is er over de hele wereld gezocht naar het beste van het beste.

Uiteindelijk leidde deze zoektocht helemaal naar Sydney, waar parkdirecteur Roland Rozenbroek het waterpark Wet ‘N’ Wild bezocht. Dolenthousiast stuurde hij een sms naar Drenthe met de eerste plannen. Het resultaat hiervan is dat Hof van Saksen nu de grootste indoorwaterglijbaan ter wereld heeft. En geloof me, deze is behoorlijk spectaculair.

Vrije val

In totaal zijn er 3 waterglijbanen in het zwembad. Elk met zijn eigen specialiteit. In de Presto bereik je snelheden tot 60 kilometer per uur. In de Intenso ga je maar liefst 4 keer 360 graden in het rond en zijn er onderweg spectaculaire lichteffecten. De Bombo is de mooiste van allemaal. Hierin maak je een vrije val van 10 meter in een enorme trechter van 18 meter hoog. Dit is echt een ervaring waar je normaal gesproken voor naar een pretpark moet.

De volgende ochtend ben ik op de koffie uitgenodigd bij directeur Roland Rozenbroek. Vol passie vertelt hij over hoe hij en zijn team van Hof van Saksen het beste park van Europa (willen) maken. De afgelopen jaren stonden in het teken van het zwembad. Nu wil hij zich gaan richten op onder andere kunst. In het park zijn al sculpturen te zien en in het hoofdgebouw hangen schilderijen. Dit wil hij graag nog verder uitbreiden.

Hof van Saksen
Je hoeft niet om het meer heen te lopen. Er is een kortere weg om aan de overkant te komen

Ook is Roland zeer enthousiast over alles wat er te doen is voor kinderen in Hof van Saksen. Er zijn zowel binnen als buiten grote speeltuinen en natuurlijk het zwembad, maar het meest trots is hij op het enorme aanbod aan workshops voor kinderen. Ze kunnen zelf pizza’s bakken, kleding leren maken, op archeologische ontdekkingstocht gaan, knutselen, bouwen en sporten. De ouders hebben dan bijvoorbeeld tijd om lekker naar de spa en wellness te gaan.

Hunebedden

Buiten het park is ook genoeg te doen. Wij gingen bijvoorbeeld op zoek naar hunebedden. Iets wat erg tot de verbeelding spreekt bij kinderen. In het vlakbij gelegen Rolde vind je er twee naast elkaar. Uniek aan deze hunebedden is dat ze in het dorp liggen en niet verscholen in het bos. Ook niet ver van het resort vind je het boomkroonpad, een plek waar je tussen de boomtoppen kunt wandelen en van alles over de natuur leert. Mocht je langer in Hof van Saksen verblijven dan zijn uitstapjes naar Assen, Groningen, Bourtange of Duitsland ook aan te raden.

Mixed Grill kreeg het verblijf in Hof van Saksen aangeboden in ruil voor een artikel, maar het enthousiasme is gemeend. Dit is echt een heel fijne plek om een paar dagen met vrienden, familie of het gezin door te brengen.

Hof van Saksen
Het hoofdgebouw van Hof van Saksen. Hier vind je de receptie, de restaurants, winkels, de spa en de ingang van het zwembad.
Hof van Saksen
Een typisch laantje in Hof van Saksen
Hof van Saksen
Middenin het park ligt een groot meer
Hof van Saksen
Zoon Julius speelt voor het eerst pool.
Hof van Saksen
In de omgeving zijn heel veel hunebedden te vinden