Hooghoudt verrast met de 6 Years Aged Oloroso Cask Genever

Hooghoudt 6 Years Aged Oloroso Cask Genever

Niet zo lang geleden proefden we de fenomenale gelagerde jenevers van Hooghoudt die maar liefst 23 jaar op vaten hadden doorgebracht. Sublieme jenevers voor fijnproevers, maar wel met een stevig prijskaartje en een beperkte oplage. Gelukkig is er nu voor een breder publiek ook een prachtige jenever uitgekomen: de 6 Years Aged Oloroso Cask Genever.

Laten we beginnen met het verschil uit te leggen tussen jenever en genever. Eigenlijk is dat hetzelfde als het verschil tussen oude en jonge jenever. Jonge jenever is kleurloos en heeft een frisse smaak. Perfect voor een kopstoot of in een Straaljager. Bij oude jenever of genever is er moutwijn gebruikt en heb je een lichtgele kleur en smaken die voller zijn en meestal karamel bevatten.

Handgeplukt

Deze genever leent zich uitstekend voor vatrijping en ander manieren om de smaak spannend en bijzonder te krijgen. Een kunst die ze bij Hooghoudt zeer goed beheersen. Dat begint al bij de selectie van de jeneverbessen. Deze zijn namelijk met de hand geplukt in Drenthe. Een unicum, want de jeneverbes is een beschermde plantensoort in Nederland. Dankzij een samenwerking met Jeneverbesgilde, dat zich inzet voor behoud van deze plant, zijn er genoeg bessen geplukt.

Van die bessen is een mooie 100% moutwijn gemaakt die vervolgens 6 jaar heeft doorgebracht in vaten waar eerst Oloroso-sherry in heeft gezeten. Dat zie je direct aan de mooie amberkleur en je proeft hierdoor rozijnen en vanille. Het grote verschil tussen vatgerijpte whisky en vatgerijpte genever is dat het bij genever is toegestaan om extra smaken toe te voegen om zo een bijzonder boeket aan smaken te genereren.

Fruit en cacao

Dat doen ze bij Hooghoudt door gedistilleerde frambozen, gefermenteerde druiven en cacao toe te voegen. Als je aan de Hooghoudt 6 Years Aged Oloroso Cask Genever ruikt, ontdek je direct heel veel fruit gecombineerd met vanille, chocolade en koffie. Bij het proeven wordt je helemaal verwend. Vooral de framboos en de cacao maken het spannend en uniek. Dit zijn smaken die je bij een whisky niet tegen gaat komen, maar die wel zeer goed bij deze genever passen.

Voor nog geen €40 koop je een prachtige fles van deze Hooghoudt 6 Years Aged Oloroso Cask Genever, een unieke drank vol bijzondere smaken. We durven te stellen dat je voor die prijs vrijwel geen whisky of andere sterke drank zult vinden die een vergelijkbare complexe en tegelijkertijd toegankelijke smaak heeft. Hooghoudt heeft ons (wederom) verrast met deze prachtige fles.