De Huidenclub opent tijdens Rotterdam Art Week

Huidenclub Rotterdam
Diepeveen (Dudok Groep, foto: Ossip van Duivenbode)

Van 30 juni t/m 4 juli vindt de Rotterdam Art Week plaats. De Maasstad staat dan in het teken van kunst, design en architectuur. Tijdens dit evenement wordt ook de Huidenclub gelanceerd, een nieuw, experimenteel en inclusief platform voor hedendaagse cultuur in Rotterdam.

De Huidenclub is gevestigd in het Diepeveengebouw, een industrieel pand uit 1914. De naam Huidenclub is een verwijzing naar het verleden. Ooit was in het gebouw namelijk leerlooierij De Coöperatieve Vereniging Rotterdamsche Huidenclub gevestigd. Nu dient het als werkplaats voor kunstenaars, ontwerpers en activisten.

Een experimenteel lab

De Huidenclub wil een platform bieden voor uiteenlopende visies en perspectieven op urgente maatschappelijke onderwerpen. De lancering van het platform vindt plaats op woensdag 30 juni. Als eerste thema is er gekozen voor SELF-ASSEMBLE. Dit omdat de Huidenclub als het ware nog in de steigers staat en zichzelf moet leren organiseren. In twee speciaal hiervoor gebouwde kubussen zijn een kunsttentoonstelling en een designtentoonstelling georganiseerd.

De kunsttentoonstelling Shaking the Habitual onderzoekt hoe kunst, binnen haar eigen discipline, een politieke en sociale betekenis kan hebben. Deelnemende kunstenaars zijn: Pauline Boudry + Renate Lorenz, Pauline Curnier Jardin, Andrea Eva Gyori, Patricia Kaersenhout, Janis Rafa, Evelyn Taochang Wang, Jennifer Tee en Kubilay Mert Ural.

De designtentoonstelling The Design Deviants presenteert het beste van het huidige designveld in Rotterdam met werken van Laurids Gallé, Sabine Marcelis, Tim Mastik en Phil Procter. In samenwerking met Victor Hunt. Dealer. kwam deze presentatie tot stand. Buiten de tentoonstellingsruimtes zijn werken te zien van Jonas Lutz en Johan Viladrich, Anna Aagaard en Pim Top.

Werkplaatsen en programma in najaar 2021

Na de opening tijdens Rotterdam Art Week gaat de Huidenclub weer dicht. Vanaf september zal de programmering worden hervat. Via een open oproep stelt De Huidenclub dan ieder half jaar een publieksprogramma samen. Dit op basis van een specifiek maatschappelijk thema. Wisselende teams van curatoren selecteren de binnengekomen inzendingen en geven het programma vorm. De mogelijkheden zijn talrijk en variëren van tentoonstellingen, performances en lezingen tot films en workshops.

Ook stelt de Huidenclub vanaf komend najaar een aantal atelierruimtes en werkplaatsen beschikbaar voor kunstenaars, ontwerpers, makers en iedereen die affiniteit heeft met de doelstelling van de club. Het aanbod varieert van een eenvoudig lidmaatschap tot flex en fix bureaus en studio’s. Leden, gasten en vrienden kunnen daarnaast gebruik maken van faciliteiten als een duurzaam lokaal restaurant, open werkruimtes, een boekwinkel en een wisselend programma van tentoonstellingen, workshops, screenings, lezingen en performances.

De initiatiefnemers

De Huidenclub is opgericht door Chantal Schoenmakers en Liv Vaisberg. Chantal Schoenmakers is architect en begon haar loopbaan bij MVRDV, waarna zij samen met Bastiaan Kalmeyer het Rotterdamse bureau IWT oprichtte. Haar expertise is de transformatie van gebouwen en terreinen die door middel van open en experimentele initiatieven een bijdrage leveren aan de verbetering van het stedelijke leefklimaat. Liv Vaisberg is cultureel ondernemer en werkte in Brussel als initiatiefnemer van Poppositions, een beurs voor opkomende kunst. Ook was zij betrokken bij A Performance Affair, de eerste beurs voor performance kunst. Daarnaast was ze mededirecteur van Independent Brussels en medeoprichter van Collectible, de eerste wereldwijde beurs voor collectible design. Tegenwoordig is ze onder andere verantwoordelijk voor de internationale relaties en strategie van Art Rotterdam en Unseen.

De Huidenclub is geopend van 30 juni t/m 4 juli 2021. Dagelijks van 11:00 tot 20:00 uur en op zondag van 11:00 tot 18:00 uur.

De Huidenclub
Pelgrimsstraat 5c (Entree aan Hudsonplein/Dakpark)
Rotterdam

Huidenclub Rotterdam
Sabine Marcelis, Dawn lights (Credit: Lee Wei Swee, Courtesy: Victor Hunt. Dealer.)
Huidenclub Rotterdam
Het Diepeveengebouw van binnen
Huidenclub Rotterdam
Evelyn Taocheng Wang, Er, 2020 (Credit: Ernst_van_Deursen)
Huidenclub Rotterdam
Andrea Éva Győri, Traumatized Lemon, 2019 (Courtesy: the artist and Wilfried Lenz)
Huidenclub Rotterdam
Diepeveengebouw aan de Pelgrimsstraat (Dudok / Dura Vermeer)
Huidenclub Rotterdam
Laurids Gallée (Copyright: Mathijs Labadie)
Huidenclub Rotterdam
Liv Vaisberg en Chantal Schoenmakers, oprichters van de Huidenclub