Roadtrip door het zuidwesten van Engeland

roadtrip door engeland

Heb je plannen voor een weekendje weg met de auto? Denk dan ook eens aan Engeland. Dit lijkt ver weg, maar dat valt reuze mee.

Onlangs pakte ik de auto om in een paar uurtjes naar Duinkerken te rijden. Daar pak je de boot om vervolgens twee uur later al in Engeland te zijn. Omdat Engeland in een andere tijdszone ligt, krijg je onderweg zelfs een uurtje cadeau. De belangrijkste bestemmingen van mijn roadtrip door Engeland waren de steden Canterbury en Brighton, maar onderweg heb ik ook heel veel moois gezien en bezocht.

White cliffs of Dover

Het begint al bij de aankomsthaven Dover. Halverwege het Kanaal zie je al de beroemde witte krijtrotsen. Bovenop een van die rotsen vind je het indrukwekkende Dover Castle. Vanaf dit 12de-eeuwse kasteel heb je prachtig uitzicht over de kust en het achterland. Een mooi begin van de trip.

Als je vervolgens de weg naar het noorden pakt zie je vanzelf de borden die naar Canterbury wijzen, maar leuker is het om eerst binnendoor naar Sandwich te rijden. Dit stadje lag vroeger aan zee en heeft een rijke historie. Inmiddels ligt de zee een paar kilometer verderop, maar heeft Sandwich zijn oude charme behouden. Het gehele centrum bestaat uit smalle straatjes en eeuwenoude huizen. Hoogtepunten zijn de St. Peters Church, de oude haven en de botanische tuin.

sandwich

Een stuk moderner is het Turner Contemporary in het noordelijker gelegen Margate. Dit opvallende gebouw is een blikvanger op de boulevard van het gezellige kustplaatsje. Binnenin kun je gratis naar een mooie collectie werken van William Turner bekijken. Ook zijn er wisselende collecties met modernere kunst te bekijken. Het museum heeft ook een uitstekend café/restaurant.

Kaart op schoot

De provincie Kent heeft prachtige natuur met glooiende heuvels, dichte bossen en charmante stadjes. Als je net als ik van Canterbury naar Brighton reist, dan is Chilham een mooie eerste stop voor een kop koffie en een blik op middeleeuwse huizen. Een ander andere aanrader is het stadje Royal Tunbridge Wells met zijn Victoriaanse huizen en groene parken. Houd je van klassieke Engelse tuinen? Dan moet je ook zeker stoppen in Sissinghurst. Ook liefhebbers van dierentuinen en oude stoomtreinen komen in deze regio aan hun trekken. Een goede tip is niet te vertrouwen op de navigatie in je auto of de telefoon, maar gewoon met de kaart op schoot (van de bijrijder) kriskras richting bestemming te rijden. Snel gaat het niet, maar je ziet onderweg wel heel veel prachtige dingen.

Op de laatste dag van je lange weekend kun je van Brighton naar Dover rijden langs de prachtige kustweg A259. Deze slingert langs de kust en door prachtige stadjes als Hastings en Rye. Een van de hoogtepunten onderweg is Beachy Head. Dit is de hoogste klif van alle white cliffs aan de Engelse zuidwestkust. Vanaf een van de parkeerplaatsen wandel je naar de steile klif voor een duizelingwekkende blik naar beneden en op de klassieke rood-witte vuurtoren beneden. Dit is een van de meest fotogenieke plekken van Engeland. Terug bij de parkeerplaats moet je ook zeker een bezoek brengen aan de Vintage Inn voor een cask ale en een bord met pub food.

Beachy Head

Deze reis naar Engeland heb ik gemaakt in samenwerking met DFDS en Visit Britain. Zij zorgden voor de overtocht per boot en het hotel.