20 interessante feiten over David Bowie

David Bowie

De BBC staat stil bij het onverwachte overlijden van David Bowie. Zij doen dit door 69 interessante feiten over Bowie op te sommen. Hieronder lees je een selectie van de meest bijzondere van deze feiten.

 1. David Bowie was geboren in Brixton, Londen op 8 januari 1947 als David Robert Jones. Daarmee deelt hij zijn verjaardag met Elvis Presley.
 2. Op school was David Bowie goede vrienden met Peter Frampton. Dankzij die vriendschap is Framptons gitaarspel regelmatig te horen op de albums van Bowie
 3. Een van de pupillen van Bowie stond altijd wijd open. De oorzaak hiervan was een stomp op zijn oog door zijn goede vriend George Underwood. De ruzie was om een meisje.
 4. Underwood en Bowie zijn altijd goede vrienden gebleven. Hij heeft zelfs een aantal albumhoezen voor David Bowie ontworpen waaronder die van Ziggy Stardust.
 5. Op zijn 12e begon Bowie met saxofoon spelen.
 6. De eerste plaat die David Bowie uitbracht was de single Liza Jane/Louie Louie Go Home in juni 1964. Hij deed dat onder de naam Davie Jones with The King-Bees.
 7. Om verwarring te voorkomen met Davy Jones van The Monkees veranderde hij zijn naam in David Bowie.
 8. In 1967 bracht hij zijn titelloze debuutalbum uit. De single The Laughing Gnome uit datzelfde jaar is volgens vele Bowie-fans zijn slechtste nummer ooit.
 9. In 1969 kwam de grote doorbraak van David Bowie toen de BBC het nummer A Space Oddity gebruikte in de televisie-uitzending rondom de maanlanding.
 10. Major Tom, de centrale figuur in Space Oddity speelt ook een rol in de nummers Ashes to Ashes (1980) en Hello Spaceboy (1996)
 11. In 1975 deed Nile Rodgers auditie om gitaar te mogen spelen in de band van David Bowie. Hij kwam niet door de selectie.
 12. In 1983 produceerde Nile Rodgers het album Let’s Dance. Op dat album is ook de legendarische gitarist Stevie Ray Vaughan te horen.
 13. Zelf produceerde David Bowie een aantal nummers voor het album Transformer van Lou Reed.
 14. David Bowie was de stem van Lord Royal Highness in een aflevering van SpongeBob Squarepants.
 15. In The Last Temptation of Christ van regisseur Martin Scorsese speelt Bowie de Romeinse  praefectus Pontius Pilatus.
 16. Bowie heeft in 10 verschillende bands gespeeld: The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine en Tao Jones Index.
 17. The Hype bestond in 1970. Ieder bandlid was verkleed als superheld. Het publiek vond er niets aan en joelde de band van het podium.
 18. In 1996 bracht David Bowie de single Telling Lies exclusief voor het internet uit. In die tijd duurde het maar liefst 11 minuten om het nummer te downloaden.
 19. Naast muziek maken deed Bowie ook nog aan andere vormen van kunst als tekenen, schilderen, beeldhouwen  en schrijven. Bowie’s favoriete kunstenaars waren: Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso en Michael Ray Charles.
 20. De twee favoriete bands van Bowie van de laatste 10 jaar waren TV on the Radio en Arcade Fire.  Bij die laatste band is hij te horen als achtergrondzanger in het nummer Reflektor.