Jan Leyers zoekt naar Allah in Europa

boek van Jan Leyers

De Vlaamse journalist Jan Leyers reisde voor het televisieprogramma Allah in Europa langs meerdere Europese landen om te ontdekken hoe het nu zit met de islam en de moslims op dit continent. Onder dezelfde naam is er nu ook een boek.

Eigenlijk maakt het niet uit of je de serie al hebt gezien wanneer je de boekversie van Allah in Europa gaat lezen. Wie bekend is met het televisieprogramma zal veel herkennen in het boek, maar ook zeker nieuwe inzichten krijgen. Als het boek de eerste kennismaking is, dan zul je heel veel te weten komen over de veelzijdigheid van de islam in Europa.

Wie niet zo bekend is met de islam zal wellicht geneigd zijn om alle moslims in hetzelfde hokje te plaatsen, maar de werkelijkheid is veel complexer. De islam in Europa is heel divers en heeft volgelingen die erg radicaal en conservatief zijn, maar er zijn ook zeer progressieve moslims. Precies zoals bij het christendom. Leyers laat mensen uit alle kampen aan het woord.

Indrukwekkende verhalen

Tijdens zijn reis door Europa verzamelde Leyers boeiende en soms indrukwekkende verhalen uit 9 verschillende landen. Al direct bij de start in Bosnië krijg je verhalen over Srebenica, de toestand in de Balkan en Turkse invloeden. Daar worden per land nieuwe verhalen en inzichten aan toegevoegd. Het meest indruk maakt het verhaal van de vrouw die haar moeder verloor tijdens de terroristische aanslag in Nice, maar die met haar hoofddoek volgens velen niet welkom is bij de herdenkingen.

De ondertitel van het boek is ‘Het reisverslag van een ongelovige’. Jan Leyers durft kritische vragen te stellen over het geloof en bijvoorbeeld de rol van vrouwen of ongelovigen en afvalligen. In het laatste hoofdstuk, dat zich in Nederland en België afspeelt, blikt Leyers terug op de reis en de ontmoetingen. De conclusies die hij daaruit trekt zijn, zoals hij zelf zegt, realistisch met een donker randje.