Luister naar de originele House of Balloons van The Weeknd

House of Balloons

Vandaag (21 maart) is het precies 10 jaar geleden dat de Canadese zanger The Weeknd zijn eerste mixtape House of Balloons online zette. Inmiddels is The Weeknd een wereldster van formaat, dus is het mooi om stil te staan bij het begin.

Sinds vandaag is House of Balloons in de originele versie te beluisteren via de streamingdiensten. Die versie was lange tijd niet beschikbaar vanwege een aantal samples die The Weeknd en zijn producers hadden gebruikt. Destijds was daar geen toestemming voor gevraagd, dus toen House of Balloons een officiële release kreeg in november 2012 op het verzamelalbum Trilogy waren de samples verdwenen.

Nu The Weeknd een superster is en ook over het nodige geld beschikt is het voor hem makkelijker om afspraken met de rechthebbenden van de destijds gebruikte samples. Zodoende is House of Balloons eindelijk weer in zijn oude glorie te beluisteren. Het gebruik van de samples voegt een diepere laag toe aan de muziek.

Samples

Zo zit in What you Need een sample van Rock the Boat van Aaliyah, in House of Balloons/Glass Table Girls hoor je een sample van Happy House van Siouxsie and the Banshees, in The Party & The After Party hoor je een sample van Master of None van Beach House, in Loft Music zit een sample van Gila van wederom Beach House, in The Knowing zit een sample van Cherry-Coloured Funk van Cocteau Twins en in Coming Down hoor je een fragment uit de anime Fate/stay night.

De gebruikte samples zeggen best veel over de muziek die invloed hebben gehad op het geluid van The Weeknd. Hedendaagse R&B wist hij te vermengen met een duister geluid en invloed uit genres als dream pop, indie en triphop. Hiermee weet hij de interesse te wekken van een brede groep muziekliefhebbers.

House of Balloons is niet alleen als stream te beluisteren. Er is ook een heruitgave op vinyl waarbij het de hoes is ontworpen door de populaire kunstenaar Daniel Arsham.