10.000 brieven in installatie van Chiharu Shiota

Chiharu Shiota - I hope…
“I hope…” (2021), touw, papier, staal. Te zien bij König Galerie, Berlijn. Foto’s: Sunhi Mang, VG Bild-Kunst, Bonn, courtesy of the artist

In de König Galerie in Berlijn is momenteel nieuw werk te zien van kunstenaar Chiharu Shiota. De installatie bestaat uit kenmerkende onderdelen als rode draden en boten. Nieuw zijn maar liefst 10.000 brieven.

De titel van het werk is I hope… en deze verwijst naar de inhoud van de brieven. Deze zijn namelijk afkomstig van mensen van over de hele wereld. Zij vertellen over wat ze hopen dat de toekomst zal brengen nadat we met zijn allen een vreselijk jaar achter de rug hebben gehad. Bezoekers van de installatie kunnen de teksten lezen en daar zelf hoop uit putten.

Boodschap

De stijl van dit werk verwijst naar de installatie The Key in the Hand waarmee Chiharu Shiota in 2015 doorbrak bij het grote publiek. Het grote verschil is dat de 50.000 sleutels van dat werk zijn vervangen door 10.000 brieven. Hiermee is het werk persoonlijker en minder mysterieus geworden. In plaats van te raden waar de sleutels voor staan, heeft de kunst nu een directe boodschap van hoop.

Helaas is I hope… maar tot en met 21 maart te zien in Berlijn en moeten we het met de foto’s en de video onderaan deze pagina doen. We hadden graag dit werk in het echt bewonderd, zeker omdat de König Galerie een prachtig brutalistisch gebouw in een voormalige kerk is. De combinatie van kunst en architectuur is hier zeker bijzonder.

Chiharu Shiota - I hope…

Chiharu Shiota - I hope…

Chiharu Shiota - I hope…

Chiharu Shiota - I hope…

Chiharu Shiota - I hope…

Chiharu Shiota - I hope…

Chiharu Shiota - I hope…